Categories: din România

De ce s-a prăbușit plaja din Mamaia: „Este un fenomen natural”

Plaja din Mamaia, unde s-au executat lucrări de stopare a eroziunii costiere în urmă cu doi ani, s-a prăbușit. Compania olandeză care a executat lucrările spune că beneficiarul este responsabil de gestionarea proiectului.

Plaja din Mamaia a fost parte a proiectului de stopare a eroziunii costiere, lucrările fiind executate de compania olandeză Boskalis. Furtunile din această iarnă au dus la prăbușirea plajelor din Mamaia, astfel că valurile au săpat în nisip și au format adevărate cratere. Diferențele de nivel sunt, pe alocuri, și de doi metri.

Contactați de Gândul, reprezentanții companiei olandeze Boskalis au transmis un răspuns din care reiese că toate nelămuririle legate de această situație îngrijorătoare de la Mamaia pot fi explicate doar de „beneficiar“, respectiv Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

„Am primit cererea dumneavoastră referitoare la proiectul LOT NR. 2 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Marii Negre în zona Mamaia, din cadrul investiției «Reducerea Eroziunii Costiere, faza II (2014-2020)», și dorim să vă informăm că acest proiect este gestionat de către beneficiarul Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral“, conform răspunsului trimis jurnaliștilor de la Gândul.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral spune că „fenomenul de cliffing apărut la începutul acestui an în stațiunea Mamaia este un fenomen natural care se manifesta cu intensitate mare în sezonul rece”.

„Intervenția umană asupra profilului plajei a creeat un dezechilibru inițial”

Profilul de plajă din Mamaia funcţionează aşa cum s-a anticipat de la etapa de proiectare, informează Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, într-o postare publicată pe pagina de Facebook a instituției.

Foto: Facebook / Apele Romane Dobrogea-Litoral

„Încă din iulie – august 2021 în proiectul pentru zona Mamaia se prevedea un profil stabilit la etapa studiului de fezabilitate (profilul final dorit de beneficiar) si un profil de execuție (care este extins fata de cel final, cu pana la 60m, diferența reprezentând un volum “de sacrificiu”).

În imagini se poate vedea că iarna (winter profile) se estimează preluarea nisipului din plaja uscată și antrenarea acestuia în zona submersă unde fundul apei se va aplatiza și în anul următor vom regăsi o situație mult mai bună.

La finalul execuției am observat cu toții o plajă mult extinsă și au fost indicate câteva probleme temporare, una dintre acestea fiind progresia rapidă în adâncime a zonei de îmbăiere. Acest inconvenient temporar, așa cum menționam anterior, se va stabiliza în anii următori (în special în sezonul rece, acesta fiind caracterizat de furtuni marine mai puternice) iar modalitatea de stabilizare este erodarea unui volum tampon de nisip din plaja emersă.

Ceea ce putem observa astăzi pe o parte din lungimea plajei noi din Mamaia, este manifestarea acestui fenomen și formarea în zona de interfață (la linia țărmului) a unei zone asemănătoare unei mici faleze. Denumirea fenomenului este de cliffing, și se produce și pe plajele naturale însă la o scara mai mică”, precizează Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Foto: Facebook / Apele Romane Dobrogea-Litoral

„Intervenția umană asupra profilului plajei a creeat un dezechilibru inițial, care se va corecta natural prin acțiunea valurilor asupra plajei. În anii următori, fenomenul va scădea în intensitate până la atingerea stabilității când acesta nu se va mai manifesta semnificativ.

Pe parcursul sezonului rece acesta va progresa și va suferi noi modificări urmând ca înainte de debutul sezonului turistic 2023 să fie analizată situația profilului plajei și corectată, dacă este necesar, astfel încât, activitățile specifice sezonului turistic să se desfășoare în condiții optime”, adaugă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

4 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

4 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

7 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago