De ce jefuiesc chinezii epave britanice din Al Doilea Război Mondial?

Malaezia a arestat o navă înmatriculată în China, suspectată că a jefuit două epave britanice din cel de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC. Vrachierul a fost confiscat după ce a ancorat ilegal în Marea Chinei de Sud.

La bordul navei au fost găsite muniții despre care se crede că provin de la HMS Prince of Wales și HMS Repulse, care au fost scufundate de forțele japoneze în urmă cu mai bine de 80 de ani. Ministerul britanic al Apărării a condamnat anterior presupusul raid ca fiind o „profanare” a mormintelor de război maritime.

Vechile epave sunt vizate de hoți pentru oțelul lor rar, cunoscut și sub numele de „oțel de dinainte de război”. Radiația scăzută din oțel îl face o resursă rară și valoroasă pentru utilizarea în echipamente medicale și științifice. Navele britanice, aflate pe albia oceanului la aproximativ 100 km (60 mile) de coasta de est a Malaeziei, au fost vizate de zeci de ani.

Navele de luptă Royal Navy au fost trimise la Singapore în timpul războiului pentru a sprijini apărarea Malaeziei. Au fost scufundate de torpile japoneze pe 10 decembrie 1941. Atacul, care a avut loc la doar trei zile după cel asupra flotei americane din Pearl Harbor, a ucis aproximativ 842 de marinari și este considerat unul dintre cele mai grave dezastre din istoria navală britanică.

Pescarii și scafandrii au raportat pentru prima dată prezența navei străine autorităților din Malaezia luna trecută. Poliția maritimă locală a reținut nava chineză, înmatriculată la Fuzhou, duminică.

La bord se aflau 32 de membri ai echipajului, a anunțat Agenția Malaeziană de Aplicare Maritimă (MMEA) într-un comunicat. În urma perchezițiilor, polițiștii au găsit obuze „care ar putea fi din al Doilea Război Mondial” și investighează acum proveniența acestora. MMEA a precizat că obuzele ar face parte dintr-un depozit de artilerie neexplodată, despre care se crede că ar fi de la cele două nave scufundate.

În 2017, în timpul unui turneu în Malaezia, un scafandru local i-a arătat Regelui Charles imagini care documentau daunele făcute de hoți epavei HMS Prințul de Wales. Secretarul Apărării la acea vreme a răspuns spunând că Regatul Unit va colabora cu guvernele malaezian și indonezian pentru a investiga afirmațiile conform cărora până la șase nave de război britanice au fost jefuite în apele lor.

Remus Florian

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 săptămâni ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago