De ce Buzăul NU face parte din regiunea istorică Moldova!

Ca buzoian prin naștere, am auzit de multor ori o absurditate enormă și total nejustificată: „Buzăul este în Moldova, nu?!” Mulți dintre români îi cataloghează pe buzoieni drept moldoveni, justificând că din cauza accentului, pe care în general buzoienii nu îl au. Alții consideră că poziției geografică plasează acest oraș în Moldova. Specialiștii afirmă că județul Buzău nu face și nu a făcut parte niciodată din regiunea istorică Moldova. 

Una dintre căutările internauților români pe Google face referire la orașul Buzău. Aceștia se întreabă dacă „Buzău este în Moldova”. Cel mai probabil, confuzia se face din cauza vecinității județului Buzău cu regiunea Moldova și al accentului moldav pe care-l au unii buzoieni.

Harta a Tarii Romanesti din vremea Cantacuzinilor

Există inclusiv o împărțire cel puțin naivă a Buzăului în două părți: până la McDonalds este în Țara Românească și de aici spre nord este Moldova. Nimic mai fals

Există numeroase dovezi care atestă că nici măcar parte din județ și nici orașul Buzău nu ar trebui considerate ca făcând parte din Moldova:

  • Dovezile istorice stau mărturie asupra faptului că granița de sud a provinciei istorice Moldova ține până la Focșani și Galați. Lucru punctat de altfel și în „Letopisețul Țării Moldovei” scris de Grigore Ureche;
  • Una dintre cele mai vechi dovezi ale aparteneței Buzăului la Țara Românească vine chiar din 1 mai 1359, când este înființată Mitropolia Țării Românești. Pentru a se înființa o mitropolie era nevoie de cel puțin două episcopii pe teritoriul țării respective. În Țara Românească la momentul 1359 erau două: episcopia de Râmnic (Vâlcea) și episcopia Buzăului. Astfel voievodul Nicolae Alexandru a primit de la Patriarhia de Constantinopol aprobarea să îl mute pe mitropolitul Iachint din Vicina, la Curtea de Argeș.
  • Mai mult, în hărțile istorice cu Principatul Moldovei se poate vedea că regiunea se întinde până în sudul județului Vrancea;
  • Dintotdeauna delimitarea dintre Muntenia şi Moldova a fost râul Milcov. În toate scrierile cronicarilor, inclusiv în cele ale lui Dimitrie Cantemir, a fost delimitată graniţa Moldovei până la Milcov. De altfel în celebra „Hora Unirii”, imnul unirii celor două Principate sub Alexandru Ioan Cuza, există un vers care face referire la acest râul/ graniță „Vin’ la Milcov cu grăbire/ Să-l secăm dintr-o sorbire, / Ca să treacă drumul mare/ Peste-a noastre vechi hotare (dintre Moldova și Tara Românească n.r.)
  • Acesta a adăugat: „Cred că zona de interferenţă din Moldova şi Muntenia aduce confuzii tocmai pentru că ţinutul Râmnicului deţinea în componenţa administrativ-teritorială localităţi atât din Vrancea, cât şi din Brăila, azi considerate localităţi moldovene”.

Buzău, al 18-a oraș ca mărime din România

Buzău este municipiul de reședință al județului cu același nume, Muntenia, România. Acesta avea 115.494 de locuitori la recensământul din anul 2011 și este al optsprezecelea oraș ca populație din România. Orașul se află pe malul drept al râului Buzău, în dreptul ieșirii acestuia dintre dealurile subcarpatice de curbură, într-o regiune cu climă temperată.

Maria Stefan

View Comments

  • Municipiul BUZAU este parte componenta a MUNTENIEI.
    Se face o confuzie, cu FOCSANII, oras care a fost despartit in doua zone distincte de catre raul MILCOV, partea moldoveneasca si partea munteneasca. Aceasta divizare s-a mentinut pana in anul 1862, cand, prin Decretul semnat de domnitorul A.I.CUZA, orasul devine o singura entitate, capitala a judetului PUTNA.

  • Cum să fie în Moldova ? Este foarte "muntenesc" ( adică din "Muntenia", din Țara Românească), este, alături de Ploieşti, Câmpulung Muscel, Târgoviște, chiar și Brăila, unul din importantele orașe caracteristic muntene sau muntenești ( adică nici oltenești, nici moldovenești). "Accentul" care se aude în vorbirea buzoienilor este pur muntenesc, accentul moldav "caracteristic" începe să se audă mai spre nord, după Focșani, spre Bârlad, Vaslui, Neamț etc.

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

o zi ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

6 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago