Complexul muzeal Casa Domnească din Brebu este situat la doar câţiva kilometri NE de Câmpina, în comuna cu aceeaşi nume, pe un platou aşezat în stânga râului Doftana. Acesta este compus din zidul de incintă, turnul clopotniţă, biserica şi casa domnească si reprezintă unul dintre cele mai importante monumente istorice din secolul XVII-lea din judeţul Prahova. Zidul  care împrejmuieste complexul este construit din cărămidă şi piatră de râu. Intrarea se face pe sub turnul – clopotniţă, construcţie masivă din cărămidă, cu patru nivele şi o înălţime de aproximativ 30 metri.

Constructia bisericii a inceput la 27 iunie 1650 , în timpul domniei lui Matei Basarab şi finalizată de Constantin Brâncoveanu. Arhitectura este inspirată de Biserica Mânăstirii Dealu (sec. XVI). Decoraţia exterioară realizată cu ajutorul meşterilor munteni şi moldoveni este identică cu cea a Turnul Clopotniţă. Casa Domnească, are plan dreptunghiular şi ziduri groase, spaţiul de locuit format din opt încăperi, terasă prevăzută cu loggie şi foişor. Parterul amplasat deasupra celor doua pivniţe monumentale de la subsolul clădirii, este prevăzut cu stâlpi de susţinere şi arcade.

In prezent, biserica mănăstire are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”  servește ca lăcaș de cult pentru parohia satului Brebu  în timp ce Casa Domnească  adăpostește exponatele muzeului de istorie și artă medievală Prahova.

Foto: Lucian-Petru Manta