Categories: Curiozități

Curiozități istorice pe care poate nu le știai

Vă prezentăm o serie de curiozități din istorie pe care posibil să nu le cunoașteți. De exemplu, știați că cel mai lung an din istorie a avut  445 de zile? Motivul si de ce? Iulius Caesar a adăugat două luni bisecte în plus pentru a recalibra calendarul  în pregătirea reformei sale calendaristice, care a intrat în vigoare în anul 45 î.Hr.

La Jocurile Olimpice antice, sportivii participau dezbracati. Sportivii au făcut acest lucru pentru a-i imita pe zei, dar și pentru a-i ajuta să curețe ușor toxinele de pe piele prin transpirație după fiecare intrecere sportiva. Stiai că … au existat si femei Gladiatori în Roma Antică!  

Se pare că Alexandru cel Mare a fost îngropat de viu accidental sau în necunostință de cauza. Marele cuceritor a avut parte de o boală  rară care l-a lăsat paralizat timp de șase zile, răpindu-i treptat capacitatea de a se mișca, de a vorbi. Supusi lui au crezut că l-au murit la îngropat pur si simplu de viu. Paralizia i-ar fi restrâns treptat mușchii respiratori, până când respirația i-ar fi fost atât de mică încât medicii nu au putut observa că era în viață. Alexandru cel Mare a cucerit și a creat cel mai mare imperiu terestre pe care l-a văzut vreodată lumea. Se întindea din Balcani până în Pakistan. Alexandru cel Mare a numit peste 70 de orașe după numele sau.

Cuceritorul celebru, Napoleon Bonaparte, a fost odată atacat de iepuri. Cum a fost posibil? Ceruse să fie organizată o vânătoare de iepuri pentru el și oamenii săi. Când iepurii au fost eliberați din cuști, iepurașii au început sa il atace pe Bonaparte. A urmat un masacru pentru iepurași înfăptuit de oamenii lui Napoleon.

Știai ca Rusia  au sarbatorit cu vodcă sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial! Rusia s-a transformat rapid într-o mahmureală la nivel național. Au durat 22 de ore până când țara s-a confruntat brusc cu o altă criză: au rămas complet fără vodcă.

Marcus Licinius Crassus a fost cunoscut ca cel mai bogat om din Roma în timpul vieții sale. Și-a dorit și recunoaștere militară, dar capacitățile sale politice și strategice nu sunt însă la nivelul posibilităților sale financiare. Marcus Crassus și-a dorit să-i cucerească pe parți, dar din nesăbuință a plecat la negocieri fără armată și evident a fost omorât, cu aur topit care i-a fost turnat direct pe gât. Se pare că omul politic roman după o discuție nereușită de pace cu adversarii săi parți, iar fi enervat pe aceștia cu lăcomia și tupeul lui. Și pentru aceasta, mai ales că era lipsit de protecția armatei romane, l-au capturat și i-au aplicat o pedeaspă cât se poate de sugestivă: i-au turnat aur topit pe gât, ca simbol al setei sale de bogăție.

În 1945, o bombă cu balon lansată de Japonia a aterizat în Oregon. A căzut peste o femeie și cinci copii, care au murit când a explodat. Acestea au fost singurele victime ale celui de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul SUA.

Oliver Cromwell a interzis consumul de plăcintă în 1644, declarând-o o formă păgână de plăcere. Oliver Cromwell, depunea eforturi mari pentru e a combate lacomia, de altfel perioada în care el a condus destinele regatului Marii Britanii este una de austeritate autoimpusă.

Adolf Hitler a ajutat la proiectarea Volkswagen Beetle.Cu toate acestea, mașina construită  a fost destinată în primul rând armatei germane, nu pentru popor . Mașinile  mici pentru oameni au  început sa fie construite  abia după război.

In America colonială, sclavii își puteau câștiga libertatea prin procese. Sansele de a castiga un proces erau foarte mici, iar cei care castigau, dat fiind faptul ca nu aveau un nume li se spuneau „Freeman”, adica om liber.

Spartanii erau atât de bogați încât nimeni nu trebuia să muncească. Când un băiat spartan a ajuns la maturitate și a devenit bărbat, statul  i-a acordat  teren agricol , inclusiv cu slavi care sa lucreze pamantul.

 În timpul Primului Război Mondial, francezii au construit un „Paris fals”. Potrivit arhivelor descoperite de ziarul Le Figaro, planificatorii militari credeau că piloții germani ar putea fi păcăliți să distrugă orașul fals, mai repede decât pe cel real. La începutul anilor 1900, radarul nu fusese inventat și cu siguranță nu exista GPS sau alte instrumente de navigație sofisticate, deci posibilitatea de a fi păcaliți era destul de mare .

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

2 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

3 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago