Categories: Curiozități

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la păsări mari şi a fost folosit de la începutul Evului Mediu şi până în secolul al XIX-lea.

Prima variantă de radieră mirosea oribil, iar prima ascuţitoare inventată s-a dovedit a fi inutilă. Iată o listă cu curiozităţi din lumea instrumentelor de scris: 

-Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris folosite vreodată. Aceasta a fost folosită de la începutul Evului Mediu, până în secolul al XIX-lea. Instrumentele erau „recoltate“ de la păsări mari, precum gâsca sau lebăda, erau crestate, iar capătul era introdus într-un recipient cu cerneală.

-Primele variante de creioane mecanice au fost inventate încă din 1565, de către elveţianul Conad Gesner. Primul creion care scotea o bucăţică de mină la o apăsare a unui capăt a fost realizat abia în 1822. Acesta a fost considerat un obiect important, dacă judecăm după numărul de patente înregistrate în 50 de ani (1822- 1874), care ajunge la 160. 

-Cerneala este cunoscută din antichitate. Primii care ar fi folosit cerneala ar fi chinezii. Aceştia o realizau din plante, animale sau minerale. Cea mai bună cerneală folosită de chinezi era făcută din sevă de pin, provenind de la copaci care aveau în 50 şi 100 de ani. 

-Creioanele colorate se numără printre cele mai noi instrumente de scris. Primele creioane colorate au apărut în secolul al XIX-lea şi erau folosite pentru sublinieri şi alte marcaje ale textului. În domeniu arte, acestea au început să fie folosite abia la începutul secolului XX. 

-Oamenii au încercat să îşi corecteze greşelile de multă vreme. Japonezii, de exemplu, se foloseau de miezul de pâine pentru a şterge scrisul. 

-Prima variantă de radieră a fost inventată în 1770, din cauciuc natural. Aceasta mirosea îngrozitor, se sfărma după folosire şi era sensibilă la condiţiile meteo. 

-Ascuţitoarea a fost inventată în 1828 de către matematicianul francez Bernard Lassimonne. Aceasta era însă mai puţin utilă decât cuţitul, motiv pentru care nu a devenit populară, decât după 1850, când prima variantă a fost îmbunătăţită.

-Primele carioci au fost realizate la începutul anilor 1900. Era practic un cilindru plin cu cerneală, care se scurgea într-un vârf. Aceasta au început să fie produse în masă abia după 1950.

-Japonezii au fost primii care au produs pixul cu gel, în 1984. Prima piaţă unde a fost vândut acest produs nu a fost cea japoneză, ci cea americană.

-Tabla neagră şi creta au devenit populare în secolul al XIX-lea. Elevii nu aveau caiete pentru notiţe şi exerciţii, folosindu-se de o tablă de mici dimensiuni. Tabla albă pe care se poate scrie cu markerul a fost realizată prima dată în 1975. Acestea au fost introduse în Europa prima dată, în anii `80, şi abia în anii `90 au ajuns în SUA. 

Maria Stefan

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

4 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Șitați unde e cea mai mică frontieră națională din lume?

Peñón de Vélez de la Gomera, o mică stâncă din nordul Africii, cucerită de Spania…

6 zile ago