Categories: pe la noi

Cum se reinventează un oraș din Transilvania, cu ajutorul unei investiții în turism

O investiție realizată în urmă cu mai bine de șase luni într-unul dintre cele mai sărace orașe ale Transilvaniei, pare a da deja rezultate, potrivit autorităților locale. Este vorba despre Complexul Balnear Băile Ocna Mureș, construit de la zero și deschis în luna mai.

G4Media a discutat cu primarul orașului, Silviu Vințeler. El a spus că rezultatele generate de această investiție, care utilizează apa sărată cu calități terapeutice, aflată din plin în subteranul localității, sunt mult peste așteptări.

Complexul a atras deja aproape 140.000 de persoane care au plătit bilet, la o populație a orașului de puțin peste 12.000 de locuitori. În primele trei luni, încasările generate au depășit un milion de euro. Între timp, suma a crescut și mai mult. Complexul este administrat de o firmă a primăriei în asociere cu Consiliul Județean Alba și are 63 de angajați.

Bazinele cu apă sărată atrag clienți din toate județele limitrofe. Cei mai mulți, spune primarul, sunt din Cluj-Napoca, aproximativ 60%.

  • ”Venim din Cluj. Suntem un grup mare, am venit cu autocarul. Majoritatea suntem mai în vârstă așa, pensionari și putem veni în timpul săptămânii când nu e așa aglomerat. Venim dimineața și stăm aici toată ziua. E excelent, noi nu avem așa ceva la Cluj. După masa sau seara plecăm înapoi. Costă 100 de lei transport și intrare la bazine, pe care îi plătim la autocar și ei ne plătesc bilete” spune unul dintre oamenii întâlniți în zona de jacuzzi.

Un bilet pentru întreaga zi costă 50 de lei, dacă este vorba despre un grup, ceea ce arată că drumul de la Cluj – Napoca, dus întors, mai costă 50 de lei.

Dar clienții complexului provin și din județele Alba, Hunedoara, Sibiu, și chiar Timișoara și Arad, mai spune primarul. Și nu sunt doar oameni în vârstă, ci și tineri și copii (care nu plătesc intrare până la o anumită vârstă).

Găsesc la Ocna Mureș bazine cu apă sărată, acoperite sau de exterior, saune, o salină, un mic restaurant, spații de tratament pentru diferite afecțiuni, împachetări cu nămol sau parafină, sala de forță și multe alte.

Unii dintre localnici spun că prețurile sunt mari pentru ei, în condițiile în care orașul este încă desul de sărac. Costă 70 de lei biletul pentru o zi întreagă în weekend, 60 de lei în timpul săptămânii, dar există și diferite tipuri de reduceri. Spre exemplu, de la ora 18 la ora 21, biletul costă 30 de lei și oferă acces la piscine, bazinele de tratament, saune, salină și jacuzzi. Copiii mai mici de 7 ani au gratuitate.

Suplimentar se oferă diferite tipuri de kinetoterapie, masaj, împachetări și băi cu nămol și multe altele. Un masaj medical costă 50 de lei pentru 30 de minute, iar o baie cu nămol 30 de lei (20 de minute).

  • ”Din punct de vedere al tratamentului, este minunat. Bazinul acesta cu salinitate foarte mare îmi face tare bine, o simt. Singurul aspect negativ după părerea mea este prețul la restaurantul ăsta împinge tava. Ajungi să plătești peste 30 de lei pe o porție de cartofi prăjiți cu o ceafă. Și mai e ceva: nu ai unde să te cazezi, adică se vede că sunt la început, nu prea au condiții în oraș” spune o femeie venită din județul Hunedoara.

Primarul spune că la începutul anului, în oraș nu erau înregistrate locuri de cazare. Nu venea aproape nimeni, deci nu era cerere.

În doar șase luni, au apărut peste 50 de oferte. Este vorba în principal de apartamente în regim hotelier sau de localnici care își închiriază câte o cameră sau două.

Totul este încă la început: mulți dintre cei care închiriază nu au experiență cu turiștii și nici condiții care să concureze cu orașele din jur.

Dar, spune primarul Vințeler, asta e doar o chestiune de timp, pentru că administrația locală, dar și investitorii privați au planuri mai mari cu zona.

  • ”Planurile de viitor țin de dezvoltarea în continuare pe această nișp a turismului, atât cu capital public cât și privat.
    În proximitatea băilor sărate se va construi un Aquapark pe o suprafață de 5 hectare din fonduri publice ale orașului.
    Din fonduri private se va construi un complex hotelier cu un hotel de patru stele, unul de 3 stele, 4 pensiuni, spații comerciale și alte, care va fi realizat de un holding de firme din domeniul turismului.
    Au cumpărat deja un teren de 7 hectare pentru acest lucru” a adăugat primarul.

De altfel, complexul băilor sărate a fost construit de la început într-o zonă întinsă de la marginea orașului, fără multe clădiri în jur, care să permită dezvoltarea ulterioară a altor facilități.

Cum era de așteptat, a fost influențată și piața imobiliară. Prețurile pe acest segment au crescut de trei ori în doar șase luni, mai spune primarul.

Tursimul de tratament are o îndelungată istorie în zonă. Primele băi au fost amplasate în anul 1876 într-o clădire construită din lemn situată în apropierea Salinei.

Pentru început aceste băi au fost folosite numai de către funcționarii și muncitorii Salinei. După 1876 investițiile au continuat și s-au concretizat în noi utilități balneare: băile de aburi, căzi cu dușuri, piscină cu apă sărată, etc.

Calitățile terapeutice deosebite ale acestui factor natural au atras spre noua stațiune un număr de vizitatori în crestere de la un an la altul.

În anul 1888 deși încă nu era recunoscută oficial ca stațiune “60 de oaspeți locali și 40 din străinătate au simțit efectul vindecător al acestui SPA” (ziarul Ellenzek nr. 161).

Stațiunea s-a dezvoltat constant, ajungând una dintre cele mai mari din România.

Aceste ape au o concentrație deosebit de mare, care poate ajunge la 266 grame /litru. Acest lucru le-a permis să fie utilizate în trecut în tratarea unor afecțiuni, precum reumatismul, bolile degenerative și cele ginecologice.

După 1989 a venit și declinul, care s-a finalizat cu dispariția fizică a vechilor Băi Sărate Ocna Mureș.

Clădirea băilor de la Ocna Mureș a fost vândută în 2002 unui investitor local,  contra sumei de 800 de milioane lei vechi. În anul 2011 clădirea băilor sărate cu o vechime de peste 100 ani a fost demolată, precizează siteul complexului.

În 2018 au început lucrările la noul complex al Băilor Sărate, cunoscut acum sub denumirea de „Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș”, în baza unei colaborări între Consiliul Județean Alba și administația locală.

Ocna Mureș este unul dintre orașele mici din Transilvania, care au rămas mult în urmă în ceea ce privește dezvoltarea, în raport cu alte orașe similare. Fără investiții private semnificative, orașul devenise neatractiv, mai ales pentru tineri.

Alexandra Delgado

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

2 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

3 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago