Cum poate fi reabilitată Cetatea Histria?

Autorităţi locale şi centrale au discutat marţi, la Constanţa, despre necesitatea modificării legislaţiei de mediu astfel încât să poată fi reabilitată şi pusă în valoare Cetatea Histria, monument istoric aflat în zona protejată a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Potrivit Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa (ADDJC), realizarea proiectului „Restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria” de către autorităţile constănţene este blocată de 9 ani, ca urmare a „hăţişurilor legislative şi birocratice”.

„În urma dezbaterii, soluţia găsită de autorităţi, după nu mai puţin de 9 ani de când proiectul a fost blocat în hăţişuri legislative şi birocratice, a fost propunerea către Ministerul mediului, apelor şi pădurilor de modificare a legislaţiei de mediu, prin OUG, astfel încât Cetatea Histria, monument istoric aflat în zona protejată a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, să poată fi reabilitată. Conform actualei legi, orice intervenţie în zona protejată a Deltei Dunării, în afara acţiunilor de cercetare şi control, este interzisă, ceea ce înseamnă şi interzicerea lucrărilor de reabilitare a sitului Cetăţii Histria”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ADDJC.

La întâlnirea de lucru desfăşurată la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, preşedintele instituţiei, Mihai Lupu, a subliniat că este vorba despre reabilitarea unuia dintre cele mai importante monumente istorice ale României.

„Există dosarul întocmit pentru UNESCO, care cuprinde toate detaliile legate de istoria sitului, de starea lui actuală. Există toate detaliile tehnice privind această zonă. Este foarte important să găsim soluţia cea mai bună şi cea mai rapidă pentru a demara lucrările de reabilitare a Cetăţii. Această soluţie, aşa cum am înţeles argumentele discutate la întâlnirea de astăzi, trebuie să vină prin schimbarea legislaţiei de mediu. Altfel, acest proiect nu poate fi demarat şi nu avem nicio alternativă pentru a reabilita unul dintre cele mai importante monumente istorice ale României. Vorbim despre Cetatea Histria, întemeiată în secolul VII î.Hr., atestată drept prima colonie grecească de la Pontul Euxin şi, totodată, prima aşezare urbană de pe teritoriul actual al României”, a declarat reprezentantul CJ Constanţa, citat în comunicat.

Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Teodosie Marinov, a afirmat, la rândul său, că soluţia cea mai simplă şi rapidă de rezolvare a problemei este modificarea, prin OUG, a Legii 82/1993, astfel încât proiectul „Restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria” să primească avizul de mediu şi să poată demara.

Reprezentantul Ministerului mediului, apelor şi pădurilor, secretarul de stat Dan Ştefan Chiru, a spus că susţine proiectul şi că va face toate demersurile, la nivelul administraţiei centrale, pentru implementarea lui.

Preşedintele ADDJC, Ana-Maria Vătămanu, organizaţie care, alături de CJ, a realizat demersurile pentru accelerarea găsirii unei soluţii legislative, a subliniat: „Acest proiect a fost demarat în anul 2014. Suntem la 9 ani de la acel moment şi, până acum, problema legislativă care să ducă la deblocarea proiectului de reabilitare a Cetăţii Histria nu a fost rezolvată. Am identificat, alături de partenerii noştri de dialog, această cale juridică, de modificare, prin ordonanţă de urgenţă, a legislaţiei de mediu, astfel încât să poată fi obţinut avizul de mediu. În perioada următoare, vom face toate demersurile către Ministerul mediului în acest sens. Este un proiect foarte important. Nu ne mai putem permite să pierdem timp şi bani, cu atât mai mult cu cât, în iunie anul acesta, va expira certificatul de urbanism”.

Cristian

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

9 ore ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

5 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

7 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago