Cum motivează edilul Capitalei Sorin Oprescu situaţia dramatică a patrimoniului imobil bucureştean

Anul 2014 apare la orizont, însă probleme patrimoniului imobil bucureştean este departe de a se fi încheiat. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vorbit despre motivele care au condus la distrugerea clădirilor de patrimoniu din Bucureşti şi a spus, printre altele, că legislaţia şi lipsa banilor au condus la actuala situaţie.

Într-un interviu acordat pentru emisiunea „Paşaport diplomatic“ de la Digi 24, Sorin Oprescu a vorbit despre clădirile de patrimoniu din Bucureşti şi despre starea în care acestea se află. Astfel, edilul-şef a spus că unul dintre motivele care au condus la distrugerea acestor construcţii a fost Legea din 2001 pentru retrocedarea clădirilor de patrimoniu.

„Noi am greşit atunci când, în 2001, am încercat să reparăm nişte nedreptăţi ale trecutului fără să ne dăm seama că mai producem alte nedreptăţi. În felul ăsta, clădirile de patrimoniu s-au întors la urmaşii celor care le-au făcut, cei care au locuit acolo, şi totul ar fi fost în regulă, dacă ar fi existat posibilitatea să le refacă“, a preciza Oprescu.

Primarul a declarat că la noi nu există nicio lege care să-i oblige pe oameni să facă acest lucru, iar majoritatea au ales „calea cea mai simplă“, aceea de a le lăsa să se dărâme chiar dacă erau monumente care făceau parte din patrimoniul naţional.

Viena, 800 de milioane de euro pentru refacerea clădirilor de patrimoniu

Sorin Oprescu a făcut o comparaţie între Viena şi Bucureşti, după ce a discutat cu viceprimarul Vienei, explicând că banii alocaţi pentru refacerea clădirilor de patrimoniu de acolo sunt aproximativ cât bugetul pe care îl are Bucureştiul. Mai exact, pentru refacerea clădirilor de patrimoniu din Viena există în jur de 800 de milioane de euro, în timp ce bugetul Capitalei este cu circa 100 de milioane mai mare.

„Buget din care trebuie să dai şi lumină cetăţenilor la propriu şi la figurat, trebuie să le asiguri transportul, poate nu în condiţii formidabile, trebuie şi să dezvolţi acest lucru, trebuie să le asiguri şi o circulaţie rutieră civilizată, o locuire civilizată, mă refer la căldură, la apă şi la lumină. Nimic nu umileşte mai mult decât aşteptarea, frigul şi necivilizaţia comportamentului civic“, a spus Oprescu la Digi 24.

Maria Stefan

Recent Posts

Simfonia Apei revine la Fântânile Urbane din centrul Bucureștiului

Fântânile Urbane din centrul Bucureștiului sunt pregătite să găzduiască din nou, începând cu data de…

o zi ago

Descoperire spectaculoasă pe un câmp din Prahova / FOTO

Mai multe morminte datând din epoca bronzului au fost descoperite de arheologii de la Muzeul…

o zi ago

Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul…

2 zile ago

Povestea bisericii în care s-a adăpostit pe Mihai Eminescu

Biserica de lemn „Sfântul Arhanghel Mihail” este cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureș.…

2 zile ago

România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din…

3 zile ago

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 săptămâni ago