Cum își dispuă austriecii și italienii cea mai veche rețetă de tort din lume – tortul Linzer

Unii spun că este tort alții, alții că ar fi de fapt o prăjitură care ar aduce mai degrabă cu o tartă. Cert este că avem de-a face cu o „relicvă” în materie de rețete de dulciuri. Unii chiar consideră că tortul Linzer este cunoscut drept cel mai vechi tip de tort din lume și poarta acest nume încă din 1696.

Alții spun că tortul Linzer este cel mai vechi tort care a fost numit după un loc, și anume orașul austriac Linz. Pentru o lungă perioadă de timp, o rețetă a acestui tort, publicată în Stadt-und Landesbibliothek, în anul 1696, a fost considera mai veche cunoscută. Însă în 2005, Waltraud Faißner, directorul bibliotecii Landesmuseumului din Austria Superioară și autorul cărții „Wie mann die Linzer Dortten macht” („Cum se face Tortul Linzer”), a găsit o rețetă a tortului, dar din orașul italian Verona, care este mai veche, respectiv din 1653 și care a fost găsită în Codex 35/31, din arhiva Abadiei Admont.

Vedem așadar că sunt mai multe spații culturale, distincte care au dat această rețetă de tort. Cert este că nu se va sti niciodata cine l-a inventat. În privința denumirii există destul de multe discuții, iar lucrurile sunt mai incerte. Unii zic că un cofetar vienez numit Linzer, ar fi fost cel care l-a popularizat, alții zic că de fapt bucătarul Johann Konrad Vogel (1796-1883), care a început producția în masă a tortului în Linz în jurul 1823, ar fi fost cel care a instituit acest nume.

Cert este că cele mai vechi cărți de bucate care menționează rețeta tortului Linzer, documente vechi de peste 300 de ani, admit următoarea compoziție: blatul se făcea din unt, migdale, zahăr, făină și cele mai fine arome. Deși tortul Linzer pare mai mult o tartă sau o prăjitura, la prima vedere, există destule variații ale retetei care îl poate transforma în ceva mult mai fastuos.

Iată totuși rețeta originală:

Ingrediente:
150g faina, 100g unt, 100g migdale (tocate), 150g zahar, 2 ouă, 1 lămâie, 50g nuci (tocate), esenta de vanilie, sare, 2 cuisoare măcinate, 1/2 linguriță scorțisoară, 1 cească gem de afine (sau de alte fructe, după gust), 1 zahăr vanilat, zahăr pudră

Mod de preparare:

Faina se freaca cu untul caldut, apoi se adauga zaharul, 1 oua, scortisoara, cuisoarele (zdrobite), migdalele, vanilia (esenta), sarea și zeama de la lămâie. Se framantă o cocă care se împarte în două și se lasă la rece 30 de minute.

Se ia o forma de tarta mare, se unge cu unt. Jumătate din coca se pune în tavă, iar deasupra se întinde un strat gros de gem.

Din cealalta jumatate de cocă se taie fâșii de 1-2 cm lățime și se fac zabrele care se pun peste gem. Câteva fâșii se pun pe margine, de jur împrejur. Se ung “zabrelele” cu ou bătut și se preasară deasupra migdale și nuci. Se baga în cuptor și se coace la temperatură medie aproximativ 1 oră.

Se serveste rece, cu zahar pudra deasupra.

Tortul Linzer este o prăjitură delicioasă consumată tradițional în zile de Crăciun în regiunile austriece, maghiare, elvețiene, germane și tiroliene.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago