Cele peste 700.000 de buncăre nucleare răspândite pe teritoriul Albaniei, construite în perioada regimului comunist, vor fi incluse într-un proiect de atragere a turiştilor. Albania este supranumită şi ţara buncărelor din cauza numărului impresionant de astfel de fortăreţe construite pe vremea dictatorului Enver Hodja.

 Printre buncărele militare care vor fi incluse în circuitul turistic se numără şi unul de 1.000 de metri pătraţi, aflat sub clădirea Ministerului de Interne şi construit la începutul anilor ’80, menit să adăpostească angajaţii ministerului în cazul unui atac.Albanezii încearcă prin intermediul acestui proiect turistic să scoată profit de pe urma trecutului comunist al ţării, vizitarea bucărelor urmând să vină la pachet cu poveşti din epoca trecută.

Oficiali guvernamentali au anunţat, de asemenea, că au de gând să permită accesul turiştilor şi pe o insulă folosită ca fortăreaţă

Cele mai multe buncăre sunt echipate cu toalete, paturi şi mese din fier, dar şi cu birouri, pregătite să fie folosite la nevoie atât ca loc de dormit, cât şi ca sală de mese sau spaţii de lucru. Buncarele erau dotate cu sisteme de filtrare şi purificare a aerului şi cu generatoare, în timp ce apa era asigurată de un puţ din interiorul adăpostului.

In this photo taken on Tuesday, Feb. 16, 2016, Albanian Besim Ndregjoni, a former political prisoner, walks outside an old bunker in Tirana. A formerly top-secret installation meant to keep Albania running after a nuclear attack is the latest relic of the country's dark Communist past being reinvented as a modern tourist attraction. (AP Photo/Gent Shkullaku)

Multe buncăre au fost transformate în anii din urmă în baruri , restaurante, toalete publice, ba chiar şi în locuinţe, în timp ce altele sunt folosite ca refugii de cuplurile de îndrăgostiţi care au nevoie de o clipă de intimitate, notează Daily Mail.

b0cf855b49f6ef86e7bffd59e6247b6e

Un buncăr din Tirana va fi transformat în muzeu al comunismului pe viitor, în dorinţa de a păstra istoria ţării, după cum a precizat Auron Tare, şeful unei agenţii de turism guvernamentale.

La 25 de ani după căderea comunismului, tinerii aproape că nu ştiu ce a însemnat regimul autoritar în care am trăit 50 de ani, a declarat acesta. Tururile vor fi făcute şi de foşti deţinuţi politici, care le vor relata vizitatorilor întâmplări din perioada comunistă.