Categories: pe la noi

Cum cred străinii că pădurile României ar putea deveni o minune a Europei

Prestigiosul cotidian britanic The Guardian a publicat un amplu reportaj dedicat României şi eforturilor Fundaţiei „Conservation Carpathia” de a realiza în ţara noastră un parc naţional de mari dimensiuni care să fie cel mai mare din Europa.

Jurnalista Jane Dunford, care a scris până acum numeroase reportaje de călătorie foarte apreciate, a petrecut mai multe zile în țara noastră alături de rangerii și experții de la Fundația Conservation Carpathia.

Sub titlul „Un Yellowstone pentru Europa: ambiția României pentru o vastă rezervație sălbatică nouă”, Jane Dunford scrie în The Guardian despre proiectul ambițios al Fundației Conservation Carpathia prin care se dorește protejarea a 100.000 de hectare de sălbăticie, ca și creșterea masivă a ecoturismului pentru a susține comunitățile locale.

Jane Dunford a mers în Munții Făgăraș, unul dintre cele mai sălbatice locuri ale Europei, unde pot fi văzuți râși, urși bruni și lupi pe potecile forestiere. Mai mult, în zonă au fost reintroduși zeci de zimbri, după două secole de absență, grație eforturilor Conservation Carpathia.

„Ideea este aceea de a crea un parc nu doar pentru a proteja pădurile și animalele sălbatice, ci și pentru a susține comunitățile locale cu ecoturism și afaceri eco”, a precizat Răzvan Dumitrache, cel care i-a fost ghid jurnalistei britanice.

România are peste șase milioane de hectare de pădure, dintre care un procent însemnat este de păduri virgine. Din păcate, numeroasele defrișări ilegale au făcut ca suprafețe mari de păduri să dispară.

„Încă de când a fost creată Conservation Carpathia, Christoph și Barbara Promberger, fondatorii săi, alături de o echipă de filantropi și conservaționiști, au strâns fonduri pentru a cumpăra suprafețe de pădure pentru a împiedica defrișările, cumpărând de asemenea terenuri pentru a le reîmpăduri”, scrie jurnalista de la The Guardian.

Pădurea de fagi „extraordinar de veche”

Până acum 26.900 hectare de pădure au fost cumpărate și sunt protejate, iar peste patru milioane de puieți au fost plantați de către Fundația Conservation Carpathia. Rangerii de la Conservation Carpathia monitorizează 75.000 de hectare, iar acest fapt a dus la oprirea defrișărilor.

Implicarea comunităților locale, asigurarea de slujbe și aducerea constantă de vizitatori fac parte din planul spectaculos. Iar Jane Dunford a testat oferta de ecoturism, fiind extrem de încântată. Jurnalista de la The Guardian a stat la cabana Bunea la o altitudine de 1.200 de metri, spunând că „priveliștea e minunată”.

Jane Dunsford a mers și la Ferma de Biodiversitate Brașov, ce se întinde pe 500 de hectare.

Jurnalista de la The Guardian a mers și în comuna argeșeană Nucșoara, unde a descoperit că „aici se află o extraordinar de veche pădure de fagi, iar în sat a fost ultima rezistența anticomunistă, după cum mi-a spus profesorul de istorie Constantin Berevoianu. Fundația Conservation Carpathia a lansat recent o campanie de adopție de fagi. Banii strânși vor merge pentru protecția copacilor și îmbunătățirea infrastructurii”.

Fundația Conservation Carpathia a creat și un „food hub” pentru micii producători locali pentru ca aceștia să își vândă produsele delicioase, de la brânzeturi și zacuscă până la dulcețuri și miere.

Jurnalista britanică a avut ocazia să o admire și pe artista de 80 de ani Silvia Dan din Nucșoara, care cântă în cadrul unui proiect special intitulat ”Interbeing”, proiect creat de artista Nico de Transilvania, artistă originară din România și stabilită în Marea Britanie, la Brighton.

Maria Stefan

View Comments

  • De ce oare?????
    De ce oare teebuie să vină străinii să ne învețe să ne iubim țara, să luptăm pentru ea așa cum au făcut străbunii dei mii de ani iar trântorii de la ,,victoria și cotroceni,, nu fac decât să vândă tot ce se mai poate vinde de 34 de ani...

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago