Prestigiosul cotidian britanic The Guardian a publicat un amplu reportaj dedicat României şi eforturilor Fundaţiei „Conservation Carpathia” de a realiza în ţara noastră un parc naţional de mari dimensiuni care să fie cel mai mare din Europa.

Jurnalista Jane Dunford, care a scris până acum numeroase reportaje de călătorie foarte apreciate, a petrecut mai multe zile în țara noastră alături de rangerii și experții de la Fundația Conservation Carpathia.

Sub titlul „Un Yellowstone pentru Europa: ambiția României pentru o vastă rezervație sălbatică nouă”, Jane Dunford scrie în The Guardian despre proiectul ambițios al Fundației Conservation Carpathia prin care se dorește protejarea a 100.000 de hectare de sălbăticie, ca și creșterea masivă a ecoturismului pentru a susține comunitățile locale.

Jane Dunford a mers în Munții Făgăraș, unul dintre cele mai sălbatice locuri ale Europei, unde pot fi văzuți râși, urși bruni și lupi pe potecile forestiere. Mai mult, în zonă au fost reintroduși zeci de zimbri, după două secole de absență, grație eforturilor Conservation Carpathia.

„Ideea este aceea de a crea un parc nu doar pentru a proteja pădurile și animalele sălbatice, ci și pentru a susține comunitățile locale cu ecoturism și afaceri eco”, a precizat Răzvan Dumitrache, cel care i-a fost ghid jurnalistei britanice.

România are peste șase milioane de hectare de pădure, dintre care un procent însemnat este de păduri virgine. Din păcate, numeroasele defrișări ilegale au făcut ca suprafețe mari de păduri să dispară.

„Încă de când a fost creată Conservation Carpathia, Christoph și Barbara Promberger, fondatorii săi, alături de o echipă de filantropi și conservaționiști, au strâns fonduri pentru a cumpăra suprafețe de pădure pentru a împiedica defrișările, cumpărând de asemenea terenuri pentru a le reîmpăduri”, scrie jurnalista de la The Guardian.

Pădurea de fagi „extraordinar de veche”

Până acum 26.900 hectare de pădure au fost cumpărate și sunt protejate, iar peste patru milioane de puieți au fost plantați de către Fundația Conservation Carpathia. Rangerii de la Conservation Carpathia monitorizează 75.000 de hectare, iar acest fapt a dus la oprirea defrișărilor.

Implicarea comunităților locale, asigurarea de slujbe și aducerea constantă de vizitatori fac parte din planul spectaculos. Iar Jane Dunford a testat oferta de ecoturism, fiind extrem de încântată. Jurnalista de la The Guardian a stat la cabana Bunea la o altitudine de 1.200 de metri, spunând că „priveliștea e minunată”.

Jane Dunsford a mers și la Ferma de Biodiversitate Brașov, ce se întinde pe 500 de hectare.

Jurnalista de la The Guardian a mers și în comuna argeșeană Nucșoara, unde a descoperit că „aici se află o extraordinar de veche pădure de fagi, iar în sat a fost ultima rezistența anticomunistă, după cum mi-a spus profesorul de istorie Constantin Berevoianu. Fundația Conservation Carpathia a lansat recent o campanie de adopție de fagi. Banii strânși vor merge pentru protecția copacilor și îmbunătățirea infrastructurii”.

Fundația Conservation Carpathia a creat și un „food hub” pentru micii producători locali pentru ca aceștia să își vândă produsele delicioase, de la brânzeturi și zacuscă până la dulcețuri și miere.

Jurnalista britanică a avut ocazia să o admire și pe artista de 80 de ani Silvia Dan din Nucșoara, care cântă în cadrul unui proiect special intitulat ”Interbeing”, proiect creat de artista Nico de Transilvania, artistă originară din România și stabilită în Marea Britanie, la Brighton.