Categories: Curiozități

Cum arăta primului magazin universal din România și de unde se aproviziona?

Primul mare magazin universal din România, inaugurat în anul 1928, este deschis şi astăzi în Bucureşti. Pe vremuri, magazinul Victoria era unul de lux, iar marfa era adusă de la Paris. În interior, pardoseala era din marmură roşie.

În magazin lucrau în jur de 750 de persoane, ajutate de alte 500 de persoane care aveau grijă de imobil. Clădirea în care se află astăzi Magazinul ”Victoria” a fost construită în 1928, după planurile arhitectului Herman Clejan (1886-1955), care şi-a făcut studiile la Politehnica din München. A fost un arhitect de orientare funcţionalistă şi designer de mobilier, potrivit lucrării ”Dicţionar universal al arhitecţilor”, autor Paul Constantin (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1986).  Clădirea a găzduit în perioada interbelică luxosul magazin ”Galeries Lafayette”, care fusese denumit astfel după celebrul magazin din Paris construit în 1912. A fost primul magazin universal din România, după modelul magazinelor cu spaţii mari de expunere din Paris. Era un magazin modern, luxos, dotat cu lift, având în interior coloane şi pe jos marmură. 

Luxoasele Galerii Lafayette

Cel mai mare ”magazin universal” bucureştean în perioada interbelică, ”Galeries Lafayette”, de pe Calea Victoriei, ocupa localul, mult mărit, al vechii firme ”Socec”, care rămâne, de altfel, cu cărţile şi papetăria ei, ca un raion în cadrul imobilului, se arată în lucrarea ”Istoria Bucureştilor” de Constantin C. Giurescu (Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1966). Magazinul a rezultat din transformarea unei părţi din Palatul Librăriei şi Institutului de Arte Grafice Socec & Co., construit în 1880. După 1931, magazinul s-a extins în toată clădirea. A fost reamenajat de arhitectul Herman Clejan în stil Art Deco, după modelul magazinelor pariziene, cu spaţii mari de expunere. A fost primul mare magazin din Românie şi şi-a păstrat funcţionalitatea de-a lungul epocii comuniste.  Luxosul magazin s-a bucurat în perioada interbelică de o reclamă pe măsură, prin afişe, ziare, reviste, radio. Astfel, spre exemplu, o reclamă din 1937 descria ”Galeries Lafayette” ca ”unicul magazin occidental din ţară”, ”Magazinul Galeries Lafayette este aprovizionat din timp de centrala din Paris cu mărfuri de ultimă modă”, mai menţiona reclama din 1937.  ”Galeries Lafayette” se afla lângă Hotelul ”Lafayette” (cunoscut şi sub numele de ”Hotel de France”), care mai târziu, afectat fiind de cutremurele din 1940 şi 1977, avea să fie demolat. După naţionalizarea din 1948, magazinul s-a numit ”Victoria”, iar în timp a devenit cunoscut prin sloganul ”Magazinul Victoria, 50 de magazine într-unul singur”. Magazinul, cu scară rulantă, bine aprovizionat, avea la parter şi etaje raioane a căror repartizare s-a păstrat, în mare, şi în ziua de azi. 

Renovat în 2001

 Magazinul ”Victoria” a fost renovat după 1990, cea mai recentă renovare având loc în 2001. În prezent, în incinta magazinului se află standuri cu bijuterii, parfumerii, standuri cu artizanat şi suveniruri din România, marochinărie, articole pentru femei, articole pentru bărbaţi, articole pentru nou-născuţi şi copii, jucării, articole de uz casnic, decoraţiuni interioare, electrocasnice, metraje etc. Pe scările interioare ale magazinului, care păstrează vechea marmură roşie, se află vitrine în care sunt expuse diverse articole.  

Maria Stefan

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

5 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago