Rămășițele aproape complete ale unui mosasaur nemaivăzut până acum, care a dominat vechiul Ocean Pacific, au fost dezgropate în Japonia, potrivit Live Science. Creatura are mărimea unui rechin alb și nu seamănă cu niciun alt animal acvatic, mort sau viu.

Creatura (reprezentare grafică) nu seamănă cu niciun alt animal acvatic. FOTO Getty Images

Cercetătorii din Japonia au dezgropat rămășițele aproape complete ale unui străvechi monstru marin care, cel mai probabil, a terorizat oceanele antice acum câteva zeci de milioane de ani. Prădătorul preistoric, pe care cercetătorii l-au numit „dragonul albastru”,  nu seamănă cu nicio creatură vie.

Structura corpului său e diferită de cea a rudelor sale dispărute, spun oamenii de știință.

„Dragonulu albastru”, un prădător marini de vârf în perioada Cretacicului

Fosilele, descoperite de-a lungul râului Aridagawa, pe insula Honshu, au o vechime de aproximativ 72 de milioane de ani și aparțin unei specii de mosasaur nemaivăzute până acum – un grup de reptile acvatice care respirau aer și care erau prădători marini de vârf în perioada Cretacicului (acum 145 de milioane până la 66 de milioane de ani).Creatura avea o înotătoare dorsală și înotătoare posterioare mari. FOTO TAKUMI

Creatura avea o înotătoare dorsală și înotătoare posterioare mari. FOTO TAKUMI

„Uluitoarele” rămășițe sunt cele mai complete fosile de mosasaur descoperite vreodată în Japonia și în Pacificul de nord-vest, potrivit unui comunicat transmis de oamenii de știință japonezi.

Noul mosasaur a fost numit Megapterygius wakayamaensis în studiul publicat pe 11 decembrie în Journal of Systematic Palaeontology.

Megapterygius se traduce prin „aripi mari”, după înotătoarele posterioare neobișnuit de mari ale creaturii, iar numele de specie wakayamaensis face referire la prefectura în care au fost găsite rămășițele.

Cercetătorii care au făcut descoperirea au poreclit creatura Wakayama Soryu (soryu desemnând un dragon acvatic de culoare albastră din mitologia japoneză).