Cum arată orașul scufundat în Marea Mediterană. Imagini cu locurile unde se relaxau împărații Augustus, Nero și Iulius Cezar

Nobilimea Romei a fost atrasă pentru prima dată de izvoarele termale de la Baiae, lângă Napoli, în secolul al II-lea. Acum, vechiul oraș roman se găsește pe fundul Mării Mediterane, acolo unde șapte împărați, printre care Augustus, Nero, Iulius Cezar și Marcus Antonius aveau locuințe de lux.

Statuile, care odinioară decorau vilele bogate din această stațiune din Italia, sunt în prezent locuri unde ajung crabii, dar și scafandrii, ce pot explora ruinele palatelor și băilor celebre ale Imperiului Roman, potrivit Daily Sabah.

Conform tradiției, orașul a fost denumit după Baios, cârmaciul lui Ulisse. În anul 178 î.Hr., așezarea este menționată ca Aquae Cumanae, datorită izvoarelor sale curative de sulf.

Multe vile magnifice au fost construite la Baiae, inclusiv de către iulius Cezar și Nero. O mare parte a orașului a devenit proprietate imperială sub Augustus și alți cârmuitori romani.

Aici, împăratul Hadrian a murit în vila lui Cezar, în anul 138 d.Hr. Dar până în secolul al IV-lea, porticurile, coloanele de marmură, sanctuarele și iazurile de pești începuseră să se scufunde în Marea Mediterană.

Apoi, întreaga zona se crede că a fost inundată de ape până în secolul al VIII-lea, inclusiv capitala comercială vecină Pozzuoli și reședința militară de la Miseno. În prezent, ruinele vechiului oraș Baiae se află complet sub apă, la 4-6 metri adâncime.

”Este dificil, mai ales pentru cei care vin pentru prima dată, să-și imagineze că pot descoperi lucruri pe care nu le-ai putut vedea niciodată altundeva în lume, aici, la doar câțiva metri, sub apă”, a spus Marcello Bertalaso, șeful centrului de scufundări Campi Flegrei.

Situl arheologic de 177 de hectare a fost o zonă marină protejată din 2002. Baiae a fost devastat de atacatorii musulmani în secolul al VIII d.Hr., iar în 1500 a rămas complet pustiu din cauza malariei.

Maria Stefan

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

17 ore ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

5 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago