Categories: noutăți

Cum arată muzeul instrumentelor folosite de spioni în misiunile lor: transmiţătorul din pantof, umbrela otrăvitoare şi pistolul ruj

Spionii, subiect de film, obiect al fascinaţiei multor oameni, au propriul muzeu internaţional în Washington, unde sunt expuse tot soiul de sisteme tehnice care la un moment dat în istorie au servit unor state pentru a obţine informaţii despre inamic şi nu numai.

Discovery.com a întocmit o listă a celor mai interesante şi curioase instrumente folosite de spioni pentru a sustrage informaţii.

Pantoful cu transmiţător în călcâi

Prin anii ’60, diplomaţii occidentali aflaţi în Europa de Est evitau să-şi cumpere hainele din zonă, preferând să le comande din Vest. În România, serviciile secrete foloseau această practică în avantajul lor şi lucrau mână în mână cu serviciul poştal. Astfel, în pantofii livraţi către diplomaţii aflaţi aici erau instalate transmiţătoare în călcâi, care ofereau în mod constant coordonatele poziţiei pe hartă a celor spionaţi.

Acest sistem a fost descoperit în cadrul unei conferinţe atunci când aparatele de securitate au detectat un semnal slab de transmisie care a dispărut imediat ce toţii diplomaţii au părăsit sala.

Pistolul ruj

Pistolul ruj de 4,5 milimetri, intitulat “sărutul morţii”, ar fi aparţinut unui spion KGB la mijlocul anilor 1960. Nu se ştie clar dacă a fost folosit, însă pistoalele mici cu cianură erau utilizate deseori pentru asasinate în acea perioadă.

Umbrela otrăvită bulgărească

Un agent bulgar secret a folosit în 1978 o umbrelă pentru a-l omorî pe scriitorul disident bulgar Georgi Markov. O umbrelă standard a fost modificată pentru a se injecta în interior otravă. În cazul lui Markov vârful umbrelei conţinea o doză letală de ricin, imposibil de urmărit. Potrivit lui Boghardt, în 1991, în Bulgaria au fost descoperite o serie de umbrele făcute cu scopul de a ucide.

Transmiţătorul camuflat

În timpul războiului din Vietnam au fost folosite diverse metode de comunicare între trupele de pe teren. Una dintre modalităţile folosite a  fost şi un recipient asemănător unor excremente de tigru al cărui scop era de a masca mesaje şi de a marca unele locuri din Vietnam. Riscul folosirii unui astfel de obiect îl reprezenta faptul că putea fi aruncat sau găsit de către altcineva.

Porumbeii-spioni

Este cunoscut faptul că porumbeii au fost folosiţi pentru spionaj înainte de era satelitului. iar în vreme de război, atunci când comunicaţiile prin unde radio erau întrerupte, păsările transportau mesaje . Până în 1950 acest mod de a comunica avea o rată de succes de 95% fapt pentru care mulţi porumbei au fost şi decoraţi de armată pentru “realizările” lor.

Maria Stefan

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

4 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

6 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

7 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

o săptămână ago