Imagini de arhivă dezvăluie cum arăta Insula Şerpilor în anii ’40, înainte să fie luată în stăpânire de URSS. Pământul românesc le trebuia ruşilor ca să aibă o bază strategică în Marea Neagră, care să poată fi folosită la nevoie în scop militar.

Filmul alb-negru are o durată de 2 minute şi 25 secunde şi prezintă secvenţe de pe Insula Şerpilor, înainte să fie smulsă României de către URSS. Actualmente acest pământ românesc aparţine Ucrainei. 

Insula Şerpilor se află la 45 kilometri în larg de Sulina, cel mai estic punct al României, şi la 50 kilometri de oraşul Valkov de pe ţărmul Ucrainei. Are o suprafaţă de 17 hectare, cu formaţiuni stâncoase înalte de 40 metri şi cu o lăţime de circa 600 metri. 

Este o insulă din stâncă cenuşie populată cu pescăruşi, împodobită în vechime cu un templu din calcar alb, despre care legenda spune că adăpostea mormântul lui Achile. Îşi trage numele actual de la un şarpe de apă, care este des întâlnit şi se hrăneşte cu broaşte. 

„Compoziţia solului este de gresii şi diferite conglomerate asemenea celui din diferite părţi ale Dobrogei, iar ţărmul se ridică abrupt din mare. Insula nu este locuită decât de cei câţiva gardieni şi mecanici care întreţin farul ce se ridică în mijlocul ei“, se spune în documentarul realizat cu puțin timp înainte de dezmembrarea României Mari.