Categories: paradisuri uitate

Cum arată drumul jalnic din Carpaţii de Curbură, care „ucide” turismul

O zonă din Buzău cu potenţial turistic uriaş, Plaiul Nucului şi Mocearu, este dependentă de un drum extrem de deteriorat. Este vorba despre un segment din DJ 203K, tronson care, deşi arată mai degrabă a drum forestier, este indicat de GPS ca rută de acces spre Braşov.

Drumul judeţean 203K traversează  judeţul Buzău de la est la nord. În comuna Lopatari, pe o lungime de 13 kilometri, drumul nu a fost niciodată asfaltat între satele Luncile şi Plaiul Nucului, ci doar balastat.  Din cauza traficului greu, în drum au apărut gropi şi chiar şanţuri care sunt un coşmar pentru traficul auto. Din Plaiul Nucului, DJ 203K se transformă în drum forestier care se afundă într-o pădure de aproape 18 kilometri lungime.  Un segment important din traseu se desfăşoară pe culmea muntelui, la peste 1.000 de metri altitudine, de unde pot fi admirate peisaje unice. Pentru localnici este de neînţeles cum de nu a investit nimeni până acum în modernizarea infrastructurii rutiere care străbate una dintre cele mai frumoase zone din Carpaţii de Curbură.

De acest drum depinde dezvoltarea multor puncte turistice, între care Focul Viu de la Terca, lacul şi tabăra de sculptură Meledic, grunjul de la Mânzăleşti.  ”Aici este Raiul pe pământ. Avem în apropiere un lac superb, Mocearu, pensiuni pe malul său, peisaje unice, la care se ajunge greu. Dacă s-ar moderniza drumul prin pădure, până la Gura Teghii, traseul acesta ar rivaliza cu Transfăgărăşanul”, spune un tânăr din Plaiul Nucului.  

 Autorităţile judeţului anunţă că modernizarea DJ 203K, între Vintilă Vodă şi Plaiul Nucului, ar putea începe anul acesta. Proiectul urmează a fi promovat spre finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional 2021 – 2027, iar nota de justificare a impactului economic al proiectului a fost aprobată anul trecut de consilierii judeţeni. 

”Îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie rutieră pentru populaţia din zonă şi de tranzit va conduce la creşterea economică şi prin dezvoltarea turismului în zonă, printr-un acces facil la obiectivele turistice din zonele străbătute de acest drum – Focul Viu de la Terca-Lopătari, Muntele de sare de la Lopătari, Piatra Albă Grunjul de la Mânzăleşti, Platoul Meledic, Lacul Mocearu, mănăstiri şi peşteri”, se arată în nota de justificare ataşată proiectului. Aceste elemente de atracţie turistică cu caracter de raritate reprezintă un punct forte pentru dezvoltarea zonei şi a judeţului, implicit a regiunii. Tronsonul de drum Vintilă Vodă – Plaiul Nucului asigură accesul şi spre ariile naturale protejate, situri de importanţă comunitară Natura 2000, Penteleu, Siriu şi Bisoca.

Sursa: adevarul.ro

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago