Cum arată diploma de licenţă a unui fost ministru de Război de dinaintea Primului Război Mondial

Muzeul Naţional Brătianu de la Vila Florica din Ştefăneşti-Argeş, a făcut publică diploma de licenţă a lui Constantin (Dinu) Brătianu, unul dintre cei mai apreciaţi oameni politici români.

”În patrimoniul Muzeului Naţional Brătianu au intrat mai multe bunuri culturale, în urma unor donaţii făcute de domnul Nicolae Brînzea. 

Aici, merită să menţionăm faptul că domnia sa a fost cel mai generos dintre donatori, oferind muzeului mai multe obiecte care au aparţinut membrilor familiei Brătianu. 

Între obiectele donate, se află şi diploma de inginer eliberată pe numele lui Constantin (Dinu) Brătianu, de École Nationale Supérieure des Mines, din Franţa, în 1891”, a declarat pentru ”Adevărul” Mihai Alexandrescu, directorul Muzeului Naţional Brătianu.

Constantin (Dinu) Brătianu a fost cel de-al doilea fiu al lui Ion C. Brătianu şi al Piei Brătianu (născută Pleşoianu). A urmat studiile liceale la Colegiul Sfântul Sava din Bucureşti, iar din 1885 a plecat la Paris, unde a frecventat Liceul Saint Louis. Anul următor, Constantin (Dinu) Brătianu s-a înscris la Şcoala Politehnică, iar în perioada 1888 – 1891, a studiat la Şcoala Superioară de Mine, din Paris, numărându-se printre primii ingineri de mine din România.

Diploma de inginer şi anexa probei practice pot fi văzute în cadrul expoziţiei temporare „Familia Brătianu – documente inedite. Donaţie Nicolae Brînzea”, organizată la Muzeul Naţional Brătianu.

Închis de comunişti la Sighet

Între 1910 şi 1938, Constantin (Dinu) Brătianu a fost deputat în parlament din partea Partidului Liberal, iar în 1933 a fost numit Ministru de Finanţe. În 1934 a fost ales preşedinte al Partidului Naţional-Liberal.

Constantin Dinu Brătianu a obţinut diploma la Paris în 1891 FOTO: Muzeul Naţional Brătianu

După lovitura de stat de la 23 august 1944, Dinu Brătianu a fost reprezentant în guvern al Partidului Naţional Liberal (PNL) ca ministru de stat, deţinând mai multe funcţii importante: Ministru Secretar de Stat în guvernul Sănătescu (23 august 1944 – 4 noiembrie 1944); Ministrul Producţiei de Război în guvernul Sănătescu (4 noiembrie 1944 – 6 decembrie 1944); Ministrul Producţiei de Război în guvernul Rădescu (6 decembrie 1944 – 28 februarie 1945).

Pe diplomă sunt trecute şi notele obţinute în timpul facultăţii FOTO: Muzeul Naţional Brătianu

După instaurarea dictaturii comuniste, marele om politic a avut domiciliu forţat, pentru ca în 1950 – la vârsta de 84 de ani – să fie arestat şi deţinut fără vreo judecată. În noaptea de 5 spre 6 mai 1950, Constantin Dinu Brătianu a fost închis la Sighet. După trei luni, pe 20 august 1950, s-a stins din viaţă la Sighet în celula nr. 12. A fost îngropat în Cimitirul Săracilor de la marginea oraşului Sighet, într-un mormânt fără cruce şi fără nume.

În toamna anului 1971, osemintele sale au fost reînhumate într-o nişă din peretele interior al capelei Bisericii de la Florica.

Remus Florian

View Comments

  • Vremurile acelea au căzut ca un blestem peste umerii noștri. Le-am suportat cum am putut. Greu să-i faci pe cei tineri ce prăpăd moral și material a făcut comunismul în viața celor care am fost hărăziți să trecem prin el.

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago