Cascada „Obârşia Ialomiţei” reprezintă unul dintre punctele de interes din Munţii Bucegi, după monumentele naturii Sfinxul şi Babele şi Peştera Ialomiţei, ambele obiective aflate pe teritoriul judeţului Dâmboviţa.

Cascada „Obârşia Ialomiţei” este cea mai înaltă cascadă din Carpaţii Meridionali şi a doua de pe suprafaţa României în cea ce priveşte înălţimea căderii de apă, de aproximativ 100 de metri De altfel, Munţii Bucegi ai judeţului Dâmboviţa dispun de o sumedenie de cascade care mai de care mai interesante.  Cea mai spectaculoasă este Cascada „Obârşia Ialomiţei”. Ea este situată în Valea cu acelaşi nume, în apropierea Vârfului Omu.

Valea Obârşiei este o vale de origine glaciară, formată din două căldări, una inferioară şi una superioară, despărţite una de alta printr-un prag, loc în care s-a format cascada. Din acest loc izvorăşte râul Ialomiţa. 

De-o parte şi de alta, cascada primeşte o serie de torente de înclinaţie mare, care dau versantelor Obârşiei şi Doamnelor înfăţişarea de mici abrupturi.

Ialomiţa izvoreşte de sub Mecetul Turcesc, o stâncă de calcar impresionantă, formează apoi o zona de cascade (Cascada Obârşia) şi curge învolburată săpând în stâncile de calcar mai multe zone de chei foarte frumoase (Ursului, Coteanu, Zănoagei Mari şi Mici, Tătarului, Orzei. Tot pe valea Ialomiţei se găsesc şi câteva lacuri de acumulare extrem de frumoase (Bolboci, Scropoasa), care împreună cu zonele de chei reprezintă obiective naturale care pot fi vizitate în circuit.

Sursa: geoturism.ro
Cascada „Obârşia Ialomiţei” FOTO hailaplimbare.ro

Cascada „Obârşia Ialomiţei” FOTO trecator.ro   

Sunt mai multe trasee care includ Cascada „Obârşia Ialomiţei”  şi care pot fi parcurse cu uşurinţă. Puteţi consulta traseele aici.

Traseu Telecabina Peştera – Vf. Omu

Traseu – Telecabina Peştera – Valea Obârşiei – Cabana Obârşia Ialomiţei – Mecetul Turcesc – Şaua Cerbului – Cabana Vf. Omu
Distanţă – 6.7Km 

Timp – 3 ore şi 50 de minute 

Dificultate – În general doar de ordin fizic, pentru că este un traseu în urcare.  Este nevoie de bocanci impermeabili şi haine de protecţie pentru ploaie, pentru că pe munte se poate schimba vremea oricând.