Este un fapt cunoscut acela că, după evacuarea populației din zona calamitată din jurul centralei de la Cernobîl, regiunea a devenit un sanctuar al vieții sălbatice. Unul radioactiv, este adevărat. Dar, în mod surprinzător, numeroase specii sălbatice par să prospere acolo, departe de oameni.

Nu se știu foarte multe despre efectele radioactivității asupra formelor de viață de acolo, și asta pentru simplul motiv că nu mulți cercetători se încumetă să le studieze. O excepție o reprezintă doi biologi americani, Shane Campbell-Staton și Cara Love, ambii de la Universitatea Princeton, SUA, care, încă din anul 2014, au început să preleveze mostre de sânge de la lupii și câinii sălbăticiți care trăiesc în zonă.

Iar rezultatele sunt mai mult decât surprinzătoare. Anul trecut, spre exemplu, un studiu publicat în revista Science Advances sublinia faptul că, din punct de vedere genetic, câinii sălbăticiți de acolo sunt diferiți față de câinii din orice parte a lumii. Pur și simplu, genomul lor a fost modificat.

Cel puțin la fel de interesant este faptul lupii au dezvoltat o rezistență neobișnuită la cancer. Informația a fost prezentată anul acesta, în cadrul reuniunii anuale a Societății de Biologie Integrativă și Comparată din SUA, de către cei doi biologi amintiți.

Din datele colectate de ei, reiese faptul că lupii au fost expuși zilnic unei cantități de radiații de șase ori mai mare decât limita considerată sigură. Și totuși, în locul unor efecte nocive, genomul acestora a suferit mutații care oferă rezistență împotriva cancerului. Același lucru s-a observat și la unele exemplare de câini. Practic, sistemul lor imunitar este similar cu cel al unei persoane care a trecut prin radioterapie.

Descoperirea poate fi una de importanță majoră, atâta vreme cât poate oferi informații privind mutațiile care pot crește rezistența oamenilor la diferite tipuri de cancer. Însă, pe fondul războiului din Ucraina, niciun cercetător nu mai poate pătrunde în zona protejată de la Cernobîl.