Categories: Curiozități

Cum a murit Hercule, eroul grec? Ce rol a avut Deianira, a doua soție, în decesul său

Pentru cine a mers în Grecia în concediu a întâlnit numeroase toponime legate de numele eroului mitologic Hercule. În fond, cine nu a auzit de Hercule, cel mai cunoscut erou din mitologia greacă, descris de către Herodot și numeroși istorici antici, poeți și dramaturgi, ca fiind cel mai puternic războinic și semizeu al epocii eroice? Renumit pentru cele douăsprezece mari fapte de vitejie cunoscute sub numele de muncile (isprăvile) lui Heracles, a fost primit, după moarte, în rândul zeilor devenind, astfel, nemuritor. Însă, te-ai întrebat vreodată cum a murit Hercule?

Povestea lui Hercule și a Deianirei a devenit subiectul uneia dintre piesele tragice ale lui Sofocle, „Trachiniae” („Femeile din Trachis” n.r). Deianira a fost o prințesă muritoare în mitologia greacă, fiica lui Eneu, rege al etolilor din Grecia, și, totodată, cea de a doua soție a eroului grec. Deianira a fost, de asemenea, cauza morții soțului ei, făcând ceva ce zeii, giganții, monștrii și oamenii nu au reușit să realizeze.

Hercule s-a căsătorit cu a doua sa soție după ce a câștigat lupta cu zeul Acheloos, care dorea, la rândul său, să se însoare cu aceasta. După nuntă, cei doi au ajuns pe malurile râului Eveno. Acolo se afla și centaurul Nessus. Îndrăgostit până peste cap de ea, după ce a ajutat-o să treacă râul, a încercat să o răpească.

Cum a murit eroul grec Hercule

De pe celălalt mal, Hercule a văzut ce se întâmplă, l-a urmărit pe centaur și cu o săgeată care l-a rănit mortal. Însă, în timp ce își dădea ultima suflare, Nessus i-a spus Deianirei că sângele care se scurge din rana lui ar putea fi folosit ca poțiune de dragoste, dacă este nevoie. Sângele, desigur, nu era o poțiune de dragoste, ci o otravă mortală, dar ea nu știa acest lucru. Alte povești spun că acesta i-a oferit, de fapt, un talisman cu sângele său otrăvit.

Cert este că, la câțiva ani de la acest incident, Hercule a atacat Ecalia și a răpit-o pe fiica regelui Eurytus, Iole, de care era îndrăgostit. Deyanira, geloasă pe Iole și simțind că își pierde dragostea lui Hercule, a pus pe o mantie pe care a țesut-o pentru Hercule sângele centaurului cu speranța că acesta se va îndrăgosti din nou de ea, exact cum îi zisese Nessus.

Din păcate, însă, după ce eroul grec a îmbrăcat mantia, otrava a început să îi ardă pielea. A încercat să scoată haina, și, deși otrava nu l-a ucis, durerea a fost insuportabilă. Văzând că era pe moarte, eroul și-a construit propriul rug, unde și-a găsit sfârșitul. Când Deyanira a aflat că acțiunile ei au cauzat moartea soțului ei, s-a simțit atât de vinovată, încât s-a sinucis.

Remus Florian

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago