Categories: Istorie

Cum a ascuns Securitatea lui Ceaușescu unul dintre cele mai mari accidente rutiere din România

Accidentul cu cei mai mulţi morţi pe un drum din ţara noastră s-a produs în septembrie 1974 în satul Podu Broşteni, aflat la 15 km de Piteşti. Despre aceste eveniment românii nu au știut din surse oficiale, pentru că nimeni nu vorbea. Un camion plin cu muncitori s-a răsturnat într-o curbă din cauza vitezei şi a luat foc: 31 de oameni au murit şi alţi 20 au fost răniţi.

Camionul se deplasa spre unul dintre şantierele ce aveau să transforme în câţiva ani Costeştiul, aflat la 20 kilometri de Piteşti, dintr-un sat de câmpie într-un oraş veritabil. Deşi regulamentul rutier interzicea transportul muncitorilor în bena camionului, acesta a venit de la Piteşti înţesat de muncitori.

Martorii oculari spun că, în remorcă, se aflau peste 50 de muncitori. Într-o curbă din zona Podu Broşteni, camionul, care se deplasa cu viteză, a derapat şi s-a răsturnat, de câteva ori, într-o râpă. Apoi a luat foc. Cei care nu au murit de la căzătură ardeau de vii. Practic motorina din rezervorul spart s-a aprins, iar mulţi dintre aceia care scăpaseră de moarte după ce camionul căzuse, practic, pe ei, aveau să ardă de vii. Atunci când au sosit pompierii şi ambulanţele după vreo douăzeci de minute, peisajul era unul apocaliptic: trupuri dezmembrate de bena camionului, care căzuse ca o ghilotină peste muncitori, trupuri carbonizate şi mulţi muncitori care agonizau. Pentru a nu da de bănuit privitor la tragedie, răniţii au fost internaţi la nu mai puţin de 5 spitale, din trei judeţe: Argeş, Olt şi Teleorman.

Bilanţul tragediei rutiere de la Podu Broşteni a fost de 31 de morţi, dintre care 26 pe loc şi cinci la spital şi aproximativ 20 de răniţi. Şi asta pentru că informaţiile vremii consemnează ca sigur doar numărul de morţi. La scurt timp după sosirea forţelor de intervenţie, zeci de miliţieni au înconjurat zona, nelăsând niciun ,,civil” curios să se uite. Mai mult decât atât, cei câţiva martori oculari au fost ,,sfătuiţi” de către tovarăşii de la Securitate să nu povestească nimănui despre această tragedie, nici măcar apropiaţilor. Deși presa nu a avut voie să sufle un cuvânt în ziarul local din Pitești, pe două pagini, s-au publicat anunţurile de condoleanţe.


Maria Stefan

View Comments

  • Accidentul cu cei mai multi morti a avut loc la Hutani - Botosani pe data de 29 iunie 1980, un autobuz ce facea ruta Suceava - Botosani s-a rasturnat si au murit 48 de oameni.
    Mai informati-va atunci cand scrieti un articol. Cautati pe net si veti gasi o multime de articole.
    P.S. Am fost in acel autobuz!

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago