În septembrie 1908, un grup de excursioniști turci sosește la Constanța, pentru a întoarce vizita făcută de musulmanii dobrogeni la Constantinopol, imediat după revoluția Junilor turci.

Oficialitățile locale le pregătesc oaspeților o primire călduroasă. În cinstea acestora, comunitatea musulmană oferă un banchet la care au fost invitate notabilitățile orașului Constanța, scrie Institutul de Studii Sud-Est Europene, pe pagina de Facebook a instituției.

Meniul este unul special, adaptat la noile realități politice din Imperiul Otoman:

Țuică Cadri bey, salată jună turcă, maioneză Dardanele, berbec cu verdețuri a la Niazim bey, friptură de vițel osmanlie, brânză de Balcani, fructe cons(tantino)pole, punche à la glace reacționar, tort constituțional și cafea a la turca. S-au servit vinuri românești, vinuri de Omurcea și șampanie.” (Dimineața, 9 septembrie 1908)

Foto sus: Orașul Constanța, la începutul secolului XX (© Biblioteca Națională a României)