Cu bicicleta printre câmpurile de lalele din Olanda

Expoziţiile florare, câmpurile viu colorate şi grădinile faimoase sunt o înaltă formă de artă cu care olandezii se mândresc. Traseul de 25 de km, care poate fi parcurs într-o singură zi începe la oficiul turistic VVV din Noordwijk. Puteţi merge cu un ghid şi începe traseul la răsărit, bând o ceaşcă de cafea şi savurând produse de patiserie într-o cafenea cu terasă.

Perioada optimă pentru acest traseu este de la sfârşitul lui martie până la mijlocul lui iunie, însă cel mai bine este să vizitaţi zona în mai, când toate plantele sunt înflorite. Primăvara, faimoasele câmpuri de lalele din provincia Zuid-Holland (Olanda de sud) se transformă într-o explozie de culori. Acesta este nucleul industriei olandeze a florilor, locul în care se produc milioane de bulbi în fiecare an. Bulbii sunt esenţa afacerii, iar florile doar un produs secundar. În timp ce crescătorii culeg bulbii, aruncă pe marginea drumului mormane de flori.

Una dintre cele mai bune modalităţi de a vă delecta cu imaginile minunate ale câmpurilor înflorite este să parcurgeţi un traseu cu bicicleta, pornind din staţiunea Noordwijk, de pe malul mării, şi terminându-se la Keukenhof, unde sunt organizate nenumărate expoziţii de flori. Puteţi ajunge la Keukenhof şi cu mijloacele de transport, trecând prin micul oraş universitar Leiden. Trenurile pleacă de la Amstedam Centraal Station sau de la aeroportul Schiphol în spre Leiden de două ori pe oră, iar de aici autobuzul vă duce la Keukenhof.

Aici pe un teren de 32 de ha se amenajează începând din secolul al XV-lea un imens parc cu mai multe grădini de flori. Cel care a iniţiat acest lucru a fost un nobil extrem de influent în acea epocă, Jacoba van Beieren, care a ales să îşi înfrumuseţeze astfel grădina personală.

În fiecare vară cei mai buni crescători de bulbi din Olanda trimit şase milioane de lalele, narcise şi zambile în Keukenhof, punând la cale un spectacol extravagant, uimitor, în care se desfată albinele şi fluturii. Tematica este diferită de la an la an, întrucât la Keukenhof sunt expuse modele de grădini menite să stimuleze inspiraţia vizitatorilor şi să le dea idei pentru propriile curţi. La expoziţii puteţi vedea cum a fost adusă laleaua din stepele Asiei Centrale în palaltele otomane, pentru ca mai apoi să ajungă în vitrinele magazinelor din Amsterdam.

Dacă doriți să vă cumpăraţi bulbi de aici, o puteţi face la sfârşit de săptămână când în piaţă se găsesc sortimente de dalii, crini, gladiole, begonii şi bineînteles de lalele.

Serele Groei şi Bloei de la Keukenhof adăpostesc peste 50 000 de lalele de diverse culori, care mai de care mai frumoase. Gigantica seră poate fi folosită ca refugiu, dacă vremea se înrăutăţeşte. Ghizii vă oferă un tur complet gratis, în limba engleză.

Keukenhof este unul dintre puţinele locuri unde poţi cumpăra bulbii legendarei lalele papagalul negru. De fapt, laleaua este mov foarte închis – nici măcar 400 de ani de iscusinţă olandeză nu au reuşit să ducă la obţinerea unei flori cu totul şi cu totul negre.

Dacă ajungeţi la Leiden, vizitaţi cea mai veche grădină botanică din Europa: Hortus Botanicus, fondată în 1590. Oraşul are un centru istoric şi faimoasă galerie de artă, Muzeul Lakenhal.

Maria Stefan

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

o zi ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

4 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

4 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago