Crucea de pe Caraiman a fost reabilitată. „Nu a fost o misiune uşoară”

Reabilitarea Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial situată pe Muntele Caraiman a fost finalizată recent, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial situată pe Muntele Caraiman a fost reabilitată şi, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, Ministerul Apărării Naţionale a marcat evenimentul printr-o ceremonie militară şi religioasă, la care au participat ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

Ceremonia a inclus depunerea de coroane de flori în memoria eroilor căzuţi şi vizitarea spaţiului expoziţional amenajat în incinta monumentului.

Proiectul de reabilitare a fost cofinanţat de Uniunea Europeană şi de Ministerul Apărării Naţionale.

„Am primit, în 2016, o misiune de onoare, aceea de a restaura şi reintroduce în circuitul valorilor naţionale acest monument înnobilat de istoria neamului. Şi iată dovada că militarii au reuşit să se ridice la înălţimea misiunii primite şi să putem fi astăzi, din nou, mândri de Monumentul Eroilor de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Nu a fost o misiune uşoară, nu a fost la îndemâna oricui, dar prin multă muncă, prin profesionalism şi dăruire, lucrările au fost finalizate cu succes!” , a afirmat ministrul Ciucă în discursul susţinut în cadrul ceremoniei.

După preluarea ansamblului monumental în administrare, Ministerul Apărării Naţionale a derulat, în perioada 2016-2021, prin Secretariatul General şi Direcţia domenii şi infrastructuri, proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman”.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Scopul general al proiectului este promovarea istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, protejarea şi valorificarea unui monument cultural şi istoric de referinţă pentru România – Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago