Categories: de pe globnoutăți

Codul secret cu care regele Spaniei își scria scrisorile a fost descifrat după 500 de ani

O echipă de cercetători a descifrat un cod secret vechi de cinci secole care dezvăluie un complot francez pentru a-l ucide pe împăratul roman și rege al Spaniei Carol al V-lea, relatează The Guardian.

Carol Quintul a fost unul dintre cei mai puternici oameni ai secolului al XVI-lea. A condus un vast imperiu care cuprindea o mare parte din Europa de Vest și Americi, în timpul unei domnii de peste 40 de ani.

Echipa de la laboratorul de cercetare Loria din estul Franței a avut nevoie de șase luni pentru a descifra scrisoarea, scrisă în 1547 de împărat către ambasadorul său în Franța. Se întâmpla într-o perioadă tumultoasă, cu războaie și tensiuni între Spania și Franța, condusă la acea vreme de Francisc I, conducătorul renascentist care l-a adus pe Leonardo da Vinci din Italia.

Scrisoarea lui Carol către Jean de Saint-Mauris se afla de secole în colecțiile bibliotecii Stanislas din Nancy. Cécile Pierrot, o specialistă în criptografie la laboratorul Loria, a auzit pentru prima dată de existența ei la o cină în 2019 și, după multe căutări, a reușit să o vadă în 2021.

Ce a folosit Carol Quintul ca să își ascundă mesajele

Scrisoarea care purta semnătura lui Carol Cvintul era misterioasă și total de neînțeles, a povestit ea. A început o muncă minuțioasă, ajutată de computere. Pierrot a găsit „familii distincte” de aproximativ 120 de simboluri folosite de Carol al V-lea.

„Cuvinte întregi sunt criptate cu un singur simbol”, iar împăratul a înlocuit vocalele care vin după consoane cu semne, a spus ea, adăugând că s-a inspirat probabil din arabă. Dar lucrurile nu au fost deloc simple. Regele a folosit și simboluri fără sens pentru a induce în eroare orice adversar care încerca să descifreze mesajul. În iunie, Pierrot a reușit să deslușească o frază din scrisoare, iar apoi echipa a spart codul cu ajutorul lui Camille Desenclos, un istoric. O altă scrisoare de la Jean de Saint-Mauris, în care destinatarul a mâzgălit o formă de cod de transcriere pe margini, a ajutat și ea la elucidarea misterului. Desenclos a spus că este „rar ca un istoric să reușească să citească o scrisoare pe care nimeni nu a reușit să o descifreze timp de cinci secole”.

Amenițările de care se temea vestitul împărat

Mesajul „confirmă starea oarecum degradată” din 1547 a relațiilor dintre Francisc I și Carol Quintul, care semnaseră un tratat de pace cu trei ani mai devreme, a spus ea.

Relațiile erau tensionate între cei doi, cu diverse încercări de a se slăbi reciproc. Scrisoarea vorbește despre zvonuri despre un complot pentru asasinarea lui Carol, despre care se spunea că se pregătea în Franța, a spus Desenclos. „Nu se știau multe” despre complot, dar din scrisoare reiese teama monarhului, a spus ea. Cercetătorii speră acum să identifice și alte scrisori între împărat și ambasadorul său, „pentru a avea un o imagine clară a strategiei lui Carol Quintul în Europa”.

Maria Stefan

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

2 zile ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

7 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago