Coana Mița Biciclista este cunoscută ca una dintre cele mai celebre prostituate din Bucureștiul interbelic. Azi a rămas în urmă povestea ei și o frumoasă casă în Piața Amzei din București.

 

mita-biciclista

 

A fost fiica unei spălătorese, numele ei real fiind Maria Mihăescu, la vârsta de 14-15 ani a fost remarcată și cu voia ei și-a început cariera de curtezană.

În perioada anilor ’20 bicicleta încă era o raritate însă asta nu a oprit-o pe Mița să fie prima femeie care a pedalat pe străzile ”Micului Paris”. De aici și porecla ”Mița Biciclista” dată de George Ranetti, un ziarist care a fost îndrăgostit de faimoasa curtezană.

A fost o femeie frumoasă, cu părul vopsit blond, tuns scurt și cu ochii verzi-albaștri. Părul tuns scurt fiind o excentricitate în vremea aceea în rândul femeilor.

„A fost un tip de femeie care a vrut să fie altfel. Mita era mult mai versata!”, spune Adrian Majuru, istoric.

Pe la ușa ei au ajuns Nicolae Grigorescu, Octavian Goga și regele Ferdinand

Bărbați celebri ai vremii i-au trecut pragul: Nicolae Grigorescu, Octavian Goga și regele Ferdinand. Se spune că cel din urmă a fost cel care i-ar fi dăruit casa care-i poartă numele.

casa-mita-biciclista

Coana Mița avea în posesie o mașină coupe, o trăsură și servitori din Polonia. De asemenea Mița mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. Casa în care a locuit Maria Mihăiescu, din Strada Cristian Tell nr. 9, despre care se spune că a primit-o de la regele Ferdinand, a fost declarată monument de arhitectură în stil baroc.

Imobilul a fost câștigat în instantă de urmașii Miței, apoi l-au revândut cu mult sub prețul pieței unor cetăteni spanioli. Pentru o vreme în ea s-au adăpostit mai multe familii fără adăpost ceea ce au dus la degradarea clădirii.

Autor Cristina Caramatrac