Clădire de patrimoniu, salvată de la distrugere în Buzău

Autorităţile au salvat o clădire reprezentativă pentru istoria oraşului, pe care mai multe familii de romi o aduseseră în paragină. După ce i-au evacuat pe chiriaşi, primăria a investit 200.000 de lei în renovare, fiind pregătită pentru a găzdui o instituţie publică. Din păcate, vorbim de o excepţie. Buzoienii spun că autorităţile ar trebui să procedeze la fel şi cu imobilele din centrul istoric, aduse în paragină de chiriaşi iresponsabili.

Ani de zile a zăcut în paragină, iar acum arată ca o clădire nouă. Pentru o lungă perioadă de timp, imobilul de pe strada Victoriei, numărul 29, a fost adăpost pentru cinci familii care au ruinat clădirea. În urmă cu mai bine de patru ani, chiriaşii, aproximativ 25 de persoane, au fost evacuaţi pentru a permite municipalităţii să renoveze imobilul.
Foştii chiriaşi au fost scoşi din casă pentru neglijenţă faţă de imobil, neplata chiriei pe ultimii doi ani, dar şi ca urmare a deselor plângeri din partea vecinilor care acuzau modul destrăbălat de trai al acestora.
Clădirea de pe strada Victoriei este reprezentativă pentru istoria oraşului. A fost construită la începutul secolului 20, în ton cu arhitectura epocii respective. A fost locuită de oameni mari ai urbei, precum generalul Alexandru Nicolici, comandant al Regimentului de Artilerie Buzău şi prefect al oraşului în perioada celui de-al doilea Război Mondial.
După finalizarea lucrărilor de renovare, investiţie care s-a ridicat la aproximativ 200.000 de lei, Primăria s-a gândit ca în spaţiul de pe strada Victoriei să funcţioneze o grădiniţă. În cele din urmă, clădirea s-a dovedit a fi neconformă cu normele impuse de legislaţia în vigoare privind amenajarea unei unităţi preşcolare, astfel că şefii din Palatul Comunal au decis ca pe strada Victoriei să fie mutată o parte din activitatea Primăriei.
FOTO în timpul reparațiilor
Buzoienii vor măsuri asemănătoare pentru toate clădirile din centrul vechi, care tocmai a fost renovat cu fonduri europene. ”Pe strada Cuza Vodă degeaba avem pavaj şi băncuţe frumoase, dacă unele dintre clădiri arată jalnic din cauza locatarilor. Aceştia ar trebui duşi în locuinţe din celelalte cartiere, nu în buricul târgului”, ne-a declarat Marcel Voicu, pensionar.
Autorităţile Buzăului spun însă că sunt legate la mâini în privinţa unei eventuale relocări a chiriaşilor din casele aflate în zona centrală. Asta, deoarece nu pot interveni în imobilele încă neretrocedate, administrate de primărie, care au o situaţie juridică neclară. Potrivit viceprimarului Fănică Bârlă, nici noul proprietar nu îi poate evacua pe chiriaşi timp de cinci ani de la reîmproprietărire, conform legii.
Maria Stefan

View Comments

  • Voi glumiti, nu? Asta se numeste salvat la voi? Asa se salveaza o cladire de patrimoniu? Asta e bataie de joc. Parca e palat tiganesc, ii mai lipsea leii aurii si gata... era palat tiganesc. Doamne cat prost gust. Cine a fost dirigintele de santier? Cioaba? Guta?

  • Aceasta interventie este o batjocora adusa unei cladiri de patrimoniu! Salvata de la prabusire poate dar altfel, o arhitectura pierduta aproape in totalitate din incompetenta proiectantului/ constructorului. Nu ne putem mandri cu asa ceva, nu inteleg cum a fost posibil avizul comisiei de cultura. Este o interpretare grosola a unei arhitecturi de inceput de secol XX.

  • Doamne, ce bataie de joc. Mai bine o lasau cum era, poate generatia urmatoare o restaura cum trebuie, nu o aducea la halul asta de distrugere. Au macelarit-o, au distrus tamplaria, decoratiunile, i-au pus acoperis Lindab, plus caricatira aia de copertina diforma si cu policarbonat pe ea... Imi vine sa plang cand vad in ce has si-au putut bate joc de o casa frumoasa.

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

2 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

3 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago