Cine a inventat crema de zahăr ars cremă brûlée?

Crema de zahăr ars, cunoscută și sub numele de cremă catalană sau cremă brûlée, are origini controversate. Există multiple surse care pretind că au inventat acest desert delicios. De exemplu, se spune că a fost creat de bucătarii francezi în secolul al XVII-lea, fiind asociat cu orașul francez din Limoges. Alții cred că originea sa este spaniolă, cu unele surse care o asociază cu regiunea Catalonia.

Acest desert rafinat a devenit popular în multe țări și este apreciat pentru textura sa fină și contrastul dintre stratul crocant de zahăr caramelizat și crema moale de sub el.

În franceză, preparatul se numește crème brûlée, iar poporul francez susține că ei au fost inventatorii acestui desert. Se spune că rețeta cremei de zahăr ars a apărut pentru prima dată în cartea de bucate „Cuisinier royal et bourgeois”, în anul 1691 și a fost inventată de un bucătar renumit, pe nume François Massialot, potrivit lovetoknow.com.

Contribuția britanică la crema de zahăr ars

Și Anglia are o contribuție la istoria cremei de zahăr ars: cândva, în secolul al XVII-lea, un tânăr student de la Cambridge se presupune că a prezentat personalului din bucătărie rețeta unei creme neîndulcită, cu un topping de zahăr caramelizat. Dar acest nou desert ar fi fost respinsă inițial, dar niște mulți ani mai târziu, integrat și numit „Trinity Burnt Cream”. Deși nu se poate dovedi că Trinity College din Cambridge este locul unde s-a inventat sublimul deliciu, lucru pe care chiar și ei îl consideră puțin probabil, versiunea lor de crème brûlée este un element de bază în meniul locului. Personalul de la bucătărie are pur și simplu un fel de fier de călcat  cu blazonul colegiului, folosit pentru a face toppingul ars.

De altfel, britanicii neagă vehement că Trinity Burnt Cream și crème brûlée sunt chiar același lucru. Și au dreptate, cumva, în ce privește rețeta, dacă nu și rezultatul vizual: în timp ce versiunea franceză este foarte dulce, British Trinity Cream este neîndulcită, iar garnitura cu zahăr ars este mai groasă și mai tare.

Cum a traversat Altanticul crema de zahăr ars

Desertul a câștigat însă din ce în ce mai multă popularitate internațională și, ca orice lucru interesant, a trecut Atlanticul în America, unde a fost servit chiar de Thomas Jefferson la Casa Albă. De asemenea, a apărut în fiecare revistă și carte de bucate americană din anii 1950 și ’60. Apogeul a fost atins însă atunci când „Le Cirque”, unul dintre cele mai faimoase și rafinate restaurante din New York City, l-a inclus în meniul său. Atunci a devenit atât de popular în SUA, încât a ajuns să dea gust și înghețatelor, gogoșilor sau brioșelor.

Cu o notorietate atât de greu de contestat, desertul nu se putea să nu aibă și o zi de sărbătoare: 27 iulie este Ziua Cremei de Zahăr Ars. 

Dar crème brûlée a ajuns și pe marile ecrane. Și nu doar o dată. Nouă ne-a plăcut teribil în Fabulosul destin al lui Amélie Poulain. Delicatul personaj jucat de Audrey Tautou cultivă gustul pentru micile plăceri ale vieții, între altele să meargă în cinematografe pentru a privi fețele celorlalți spectatori, să-și cufunde mâna în saci cu cereale, dar mai ales să spargă crème brûlée cu o linguriță. 

Cum se prepară crema de zahăr ars

Iată o rețetă simplă și delicioasă pentru crema de zahăr ars:

Ingrediente:

6 gălbenușuri de ou

100 g zahăr

500 ml smântână lichidă

1 linguriță extract de vanilie

zahăr pentru caramelizare

Instrucțiuni:

Preîncălziți cuptorul la 150°C.

Într-un bol mare, bateți gălbenușurile de ou împreună cu zahărul până când compoziția devine ușor spumoasă și zahărul este complet dizolvat.

Într-un vas separat încălziți smântâna lichidă la foc mic până când începe să dea în clocot. Nu lăsați să fiarbă.

Adăugați smântâna încălzită treptat în amestecul de ouă și zahăr, amestecând continuu pentru a evita coagularea ouălor.

Adăugați extractul de vanilie și continuați să amestecați până când toate ingredientele sunt bine încorporate.

Turnați amestecul în forme individuale pentru crème brûlée sau într-o formă mare pentru a fi tăiată ulterior.

Scufundați formele într-o tavă de copt adâncă și turnați apă fierbinte în jurul lor, până când apa ajunge la jumătatea înălțimii formelor.

Amélie Poulain spargând crusta de creme brulee

Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când marginile cremei sunt întârite, dar centrul este încă moale și pufos.

După ce cremele sunt coapte, scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească la temperatura camerei. Apoi, puneți-le în frigider pentru cel puțin 2 ore sau peste noapte, pentru a se întări.

Când sunteți gata să serviți, presărați un strat subțire și uniform de zahăr pe deasupra. Caramelizați zahărul cu un arzător pentru crema de zahăr ars sau sub grill-ul cuptorului preîncălzit timp de câteva minute, până când se topește și devine auriu.

Lăsați să se răcească câteva minute înainte de a servi pentru a permite caramelului să se întărească și să formeze un strat crocant.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago