Cine a fost primul român care a băut cafea și cum a reacționat când a gustat-o?

Cafeaua este băută astăzi de milioane de oameni. Statisticile ne arată că această băutură este a doua cea mai tranzacționată marfă de pe Glob după petrol și zilnic sunt consumate aproximativ 2,25 de miliarde de cești de cafea. Totuși, au existat vremuri în care cafeaua era o băutură necunoscută în spațiul nostru. În mod hilar, documentele istorice păstrează detalii despre primul român care a băut cafea. Se întâmpla în anul 1504, la puțină vreme după domnia lui Ștefan cel Mare.

În anul 1504, logofătul lui Bogdan al III-lea Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan ce Mare, Ion Tăutu, este trimis la Poartă să închine de bunăvoie Moldova. Cronicarul Ion Neculce ne-a lăsat mărturie despre felul în care a fost băută prima cafea de către un român.

Episodul este descris într-o manieră de-a dreptul amuzantă.

Cel dintâi român care a băut cafea a fost logofătul lui Bogdan Chiorul, Ion Tăutul. El a fost trimis de Vodă la Constantinopol, ca să închine Moldova turcilor. Stând cu vizirul la masă, i s’a adus cafea. Tăutu nu’şi putea da cu socoteală ce băutură e asta, aşa neagră, şi nici nu visa că ea e fierbinte. El vedea, că vizirul nu’şi bea cafeaua – vizirul aştepta să se mai răcească – și credea că Vizirul aşteaptă ca Tăutul să închine şi să bea înainte, ca oaspe ce era. Tăutul ridică ceaşca şi strigând: ‘Trăiască Măria Sa, Împăratul’, de-te cafeaua pe gât dintr’o sorbitură. Deodată sări în picioare, ars pe gât de cafea, şi strigă cât îl ţinură plămânii: ‘Trăiască Împăratul şi Vizirul’. El a strigat, fiindcă nu mai putea de arsură. Vizirul a rămas cu gura căscată, auzindu-l închinând cu glas aşa de tare. Bietul logofăt şi-o fi adus aminte multă vreme de ‘băutură Turcului’.” (se specifică în numărul din 15 ianuarie 1894 al revistei “Vatra”)

Ioan Tăutu (n. ? – d. 1511) a fost un mare logofăt moldovean în timpul domnitorilor Ștefan cel Mare (1457-1504) și Bogdan al III-lea cel Chior (1504-1517). A avut misiuni diplomatice în Polonia, Veneția și Turcia. Logofătul Ioan Tăutu a murit în anul 1511, fiind înmormântat în pronaosul Bisericii „Sf. Nicolae” din Bălinești. Mai multe străzi din orașe ale României poartă numele logofătului Tăutu (București, Bacău, Galați, Ploiești).

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 săptămâni ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago