Cinci monumente în stil baroc pe care trebuie să le vizitezi

Stilul baroc prinde contur începând cu anii 1600 extinzându-se treptat din Italia în întrega Europă şi mai apoi în cele doua Americi şi alte zone ale grobului. Nucleul apariţiei stilului Baroc este Roma, Italia, şi s-a manifestat în domenii precum: pictura, arhitectura, muzica, teatru, literatura. La început noul concept apărut a fost văzut ca un concept distorsionat, prea nonconformist ce depăşea limitele clasice.

Elementele noi ce vin odată cu „anomalia” de multi contestată, au fost întâlnite cu precadere în arhitectură, sculptură şi pictură prin curbele fine sau pronunţate în locul liniilor drepte. Calmul şi stilul static sunt înlocuite cu un dinamism uneori prea pronunţat susţinut de un element inedit şi anume”iluzia” în locul clarităţii.

Dinamismul este cel mai vizibil în construcţiile arhitecturale, unde apar elipsele, derivate ale clascului cerc echilibrat şi stabil. Iată câteva exemple de construcţii arhitecturale, cu precadere biserici, recunoscute pentru construcţia în ineditul stil baroc:

1.San Carlo alle Quattro Fontane-Roma

Construită de unul dintre cei mai impotanţi reprezentanţi ai stilului baroc, Francescco Borromini(1599-1667), biserica San Carlo este una dintre primele piese arhitecturale construite în stil baroc. Biserica romano-catolică a fost construită între 1638 şi 1646, în timp ce faţada a fost terminată în 1670 de nepotul lui Borromini, Bernardo.

2.Les Invalides-Paris

Domul Ivalizilor este una  dintre cele mai reprezentative piese arhitecturale franceze, construită în stil baroc. O mare parte a complexului a fost a fost realizat de arhitectul francez Liberal Bruant(1635-1697), în timp ce spectaculoasa capela a domului a fost terminata de Jules Hardouin Mansart(1644-1708). Construită ca o casă şi spital pentru veteranii perioadei dintre 1671 si 1678, Domul este astazi muzeu al armatei franceze şi al istoriei contemporane.

3.Karlskirche-Vienna

Biserica Karlskirsche  este una dintre cele mai frumoase construcţii ale Vienei. A fost construită la cererea regelui Karl al VI-lea(1685-1740) dupa dispariţia ultimului focar de ciuma de la începutul secolului al XVIII-lea. Biserica  a fost ridicată între 1716 şi 1737 de arhitectul austriac Johann Berhard Fischer von Erlach dupa ce a câştigat concursul organizat de Karl al VI-lea. Acesta nu a apucat să termine marea biserica a Vienei, murind în 1723. Aceasta a fost finisată de fiul său Joseph Emanuel.

4. St Paul’s Cathedral-Londra

Catedrala Sf.Paul a fost construită pe locul unei foste biserici, distrusă de marele incendiu din 1666 ce a devastat Londra. Arhitectul catedralei a fost Sir Christopher Wren(1632-1723), recunoscut pentru reabilitarea a peste 50 de biserici afectate de marele incendiu. Din 1710 până în  1962 Catedrala Sf.Paul a fost cea mai înalta cladire din Londra.

5.Catedrala din Santiago de Compostela

 Catedrala din Santiago de Compostela rămâne una din cele mai emblematice construcţii arhitecturale ale Spaniei, cosntruită în stilul romanic. Este încadrată în cele mai deosebite construcţii baroce, datorita elementelor stilistice specifice adaugate la cateva secole dupa ce a fost construita de arhitectul Fernando de Casas Novoa în secolul al XVIII-lea.

Sursă: Historia.ro

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

2 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

3 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago