Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, uitat de toți și plin de mizerie

Cimitirul Eroilor Români din Chișinău de pe strada Decebal din este un loc prin care nu facem deloc cinste eroilor care își dorm somnul de veci aici. Uitați de toți, printre gunoaie și mizerie, își dorm somnul de veci cei care au luptat pentru realizarea statului român.

Crengi uscate aruncate la întâmplare, pungi cu gunoi, deșeuri menajere, scări deteriorate – este tabloul Cimitirului Eroilor Români din Chișinău, care de ani buni, este lăsat în paragină.

Doar plăcuța de la intrare cu denumirea Cimitirului și crucea modestă în memoria eroilor mai amintește de existența Cimitirului, unde sunt înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români căzuți în Primul Război Mondial și 96 militari români căzuți în al Doilea Război Mondial.

Mai mult, unii oameni uită sau nu cunosc de existența Cimitirului Eroilor Români și vin să se distreze, să mănânce sau chiar să facă petreceri în acest spațiu.

În ultima perioadă, situația dezastruoasă din Cimitirul Eroilor Români a îngrijorat societatea civilă, care a făcut apel la autorități din Republica Moldova să întreprindă cele necesare pentru protecția cimitiruluil. Autoritățile ridică însă din umeri, spunând că terenul pe care se află astăzi Cimitirul este în proprietatea privată a unei companii străine, care a cumpărat lotul de pământ în anul 2006. Tranzacția ar fi fost ilegală, or, cimitirele nu pot fi privatizate.

Recent, un grup de unioniști de la Asociația UNIREA – ODIP împreună cu elevi ai mai multor licee și veterani de război au organizat câteva acțiuni de salubrizare a teritoriului, însă iresponsabilitatea și indiferența oamenilor a făcut zadarnică munca voluntarilor, pentru că mizeria și gunoiul a revenit în scurt timp.

Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost înființat în anul 1918, la finele primului Război Mondial. Aici au fost înmormântați peste o mie de ostași români, ruși, polonezi, francezi, austrieci, cehi și de alte naționalități, sute dintre persoanele înhumate în cimitir fiind neidentificate.

După 1944, capela a fost distrusă, iar terenul cimitirului a fost nivelat cu buldozerul. La începutul anilor `60, aici a fost construită clădirea Institutului de Pulmonologie și Ftiziatrie. Spitalul a fost demolat la sfârșitul anului 2007 la scurt timp după ce a ajuns în proprietate privată.

În 2012, a fost semnat un Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul R. Moldova. Acordul reglementează situația mormintelor militarilor români căzuți pe câmpurile de luptă, înhumați în peste 240 de cimitire militare aflate pe teritoriul R. Moldova și care, în mare parte, au fost desființate după anul 1945. Documentul prevede, de asemenea, identificarea, reconstruirea și amenajarea locurilor de înhumare, „astfel încât eroilor de război români să li se poată acorda onorurile cuvenite”.

La 6 ani de la semnarea acestui Acord, Cimitirul Eroilor Români rămâne uitat de autorități, ignorat de oameni și plin de gunoaie. Se spune că „eroii nu mor niciodată”. În acest caz, eroii au fost dați uitării, fiind umbriți de indiferența celor care nu își respectă istoria.

Maria Stefan

View Comments

  • Va rog sa revizuiți articolul și să actualizați vizita la acest obiectiv istoric . Unirea ODIP și Vlad Biletschi au făcut minuni acolo
    Sigur că mai e mult de munca dar arata uimitor de scmbat

  • Mancati kkt,,, marti am fost in Chișinău , unde am avut parte de cea mai bună lecție de patriotism și romanism

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

5 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago