O descoperire arheologică din zona Râmeț ar putea scoate la iveală detalii despre oamenii care locuiau în Munții Apuseni în Epoca Bronzului. Specialiștii au găsit oseminte umane vechi de peste 5000 de ani, în apropiere de Transalpina de Apuseni, drumul turistic aflat în amenajare în județul Alba.

În zonă au fost descoperite 12 locuri cu resturi umane înhumate în Epoca Bronzului. Acum trei ani, a fost găsit un schelet vechi de peste 5.000 de ani.

Descoperirea a fost o premieră pentru arheologii din Alba, care, împreună cu o echipă mixtă de cercetători din Anglia și SUA, au reușit să scoată la suprafață o parte a unui complex funerar în zona Munților Trăscău.

„Săpăturile au scos la suprafață o serie de vestigii pe care, în parte ne așteptam să le găsim, altele au constituit o surpriză deplină și constituie, din mai multe puncte de vedere, o premieră pentru arhitectura funerară de la începutul Epocii Bronzului, în spațiul carpatic. Prin analizele cu izotopi de stronţiu vor putea fi determinate legăturile genetice dintre populaţiile preistorice din zona Munţilor Apuseni şi zonele geografice mai apropiate sau mai depărtate şi din acest punct de vedere rezultatele vor fi o premiere şi vor aduce elemente interesante şi importante”, a declarat arheologul Horia Ciugudean, coordonatorul proiectului, potrivit adevarul.ro.

Foto: Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Prin aceleași metode, vor putea fi aflate detalii şi despre mobilitatea populaţiilor preistorice, şi anume dacă aceia ale căror schelete au fost descoperite în aceste morminte au trăit pe parcursul vieţii în acest spaţiu geografic, adică în zona de munte, sau există între ei şi contacte cu populaţii din spaţii, precum Valea Mureşului sau alte zone mai îndepărtate. Toate descoperirile vor fi datate prin metoda radiocarbon.