Cetatea Râşnov – Curiozităţi şi istorii despre o veritabilă fortificaţie medievală

Una dintre cele mai impresionante şi bine conservate cetăţi din Transilvania este Cetatea Râşnov. Aflată în judeţul Braşov, la 30 km distanţă de reşedinţa de judeţ, aceasta atrage în fiecare an numeroşi turişti, atât români cât şi străini. Alături de cetăţi medievale precum Castelul Corvinilor, Castelul Bran , Cetatea Făgăraş etc. Cetatea Râşnov reprezintă o atracţie turistică ce stârneşte interes, readuce aerul medieval de odinioară şi îi găzduieşte pe iubitorii de istorie şi patrimoniu, dar nu numai.

Aflată în oraşul cu acelaşi nume, Cetatea Râşnov este fortificaţia care atrage astăzi numeroşi turişti datorită suprafeţei şi a stilului arhitectonic, însă aşezământul dintre Poiana Braşov şi Munţii Piatra Craiului oferă mărturii despre evenimente petrecute cu sute de ani în urmă.

Prima menţiune a cetăţii datează din anul 1335, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor când a fost pustiită din nou Ţara Bârsei, în afară de cetatea de pe Tâmpa şi Cetatea Râsnovului care nu au putut fi cucerite.                          Cetatea Râşnov are un stil arhitectonic simplu, apropiat de construcţia caselor obişnuite, adaptat cerinţelor de fortificare, aerul medieval păstrându-se şi acum după 500 de ani de existenţă. Ca material de fortificaţii au fost întrebuinţate piatra şi cărămida,înălţimea zidurilor este de 5 metri, iar lăţimea cea mai mare o prezintă zidul sudic întrucât în unele locuri are un metru şi jumătate.

În interiorul cetăţii turiştii pot vizita muzeul de artă feudal în care sunt expuse armuri, arme, galerii, mobilier de epocă, porturi specifice secolului dar şi câteva obiecte mai neobişnuite pentru timpul nostru, dar comune în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, cum ar fi: o mască de tortură şi un jug pentru transportarea prizonierilor.

Un alt aspect  legat de Cetate ce merită menţionat este faptul că înanul 2009 a fost inaugurat cel de-al treilea Centru de Informare pentru Patrimoniu UNESCO din România, două centre similare fiind deschise la Sibiu şi Sighişoara, în 2007. 

Cetatea Râşnov mai primeşte un punct în plus la testul de evaluare deoarece a constituit locaţia unor mari producţii cinematografice româneşti, precum Dacii (1966) şi Nemuritorii (1974), ambele în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Aşadar, Cetatea Râşnovului ascunde numeroase poveşti şi întâmplări ce aşteaptă a fi descoperite,  lucru dovedit de numărul impresionant de turişti care îi trec pragul.

Autor: Cristian Bindar
Surse:

Citeste si:

Tineri Jurnalisti Online

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

5 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

5 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

6 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

7 zile ago