Categories: noutăți

Celelalte Sfinte Sophii din Turcia – cum le-a retransformat Erdogan din muzee în moschei

Hagia Sophia este un monument unicat și un simbol al trecutului. Operă arhitecturală majoră construită în secolul VI de către bizantini, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, oraşul aflat la încrucişarea Asiei cu Europa. După ce a găzduit încoronarea împăraţilor bizantini, catedrala a fost transformată în moschee odată cu cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453.

În 1934, Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, a ales să o ofere „umanităţii” sub formă de muzeu. Începând din 24 iulie, potrivit decretului semnat de Recep Tayyip Erdogan, liderul actual de la Ankara, acest monument UNESCO se va întoarce la statutul de moschee. Totuși acest monument nu e primul care a suferit o astfel de transformare sub liderul actual. Mai sunt trei Sfinte „Hagii” Sophii care au urmat aceeași cale: Edirne, Enez şi Trabzon.

Toate cele patru monumente cu aceeași denumire au fost transformate în muzee de către părintele Turciei moderne – Kemal Ataturk. Toate celelalte trei au fost deja transformate în moschei până în acest moment, fără prea multe critici sau opoziții. Politica de transformare a monumentelor istorice, foste biserici ortodoxe, în moschei, a privit doar pe cele numite Hagia Sophia, cu scopul evident de a cuceri ultima redută – Hagia Sophia din Istanbul.

Biserica de la Iznik (fostă Niceea) a fost construită în secolul al VIII-lea de către bizantini şi a devenit moschee, prin cucerire otomană, încă din secolul al XIV-lea, în 1337. În această basilică s-a ținut ultimul Sinod Ecumenic în anul 787.

Atatürk a transformat-o în muzeu în 1935. Ȋn noiembrie 2011 a redevenit moschee, potrivit aceluiaşi mecanism folosit la Istanbul.

Hagia Sophia din Trabzon are fix același parcurs precum celelalte – moschee după sfârşitul Imperiului din Trapezunt, transformată în muzeu în timpul lui Atatürk, redevenită moschee în iulie 2013 după o decizie a unei instanţe judecătoreşti. Hagia Sophia din Trabzon a fost construită după reconquista bizantină din secolul al XIII-lea, de către împăratul Manuel I, între 1238-1263. După ce Mahomend al II-lea a cucerit orașul în 1461, basilica a suferit aceeași soartă ca multe alte monumente de acest fel – a fost data cultului musulman. Alți cercetători sugerează că nu a fost convertită până în 1584, fiind cruțată de transformarea inițială, deoarece era la câțiva kilometri în afara zidurilor orașului. Ba chiar susțin că au folosit-o în continuare călugării ortodocși din zonă până în momentul în care nu au mai putut să facă față jafurilor și atunci au convenit ca această clădire să fie folosită de musulmani, iar în schimbul protecției călugarii să fie lăsați să viețuiască în continuare.

Ultima Hagia Sophia redevenită moschee este cea din Edirne. Ȋn acest caz s-a folosit un alt mecanism: muzeul a fost renovat, iar la sfârşitul renovării, în aprilie 2015, a redevenit moschee prin decizia statului turc. Și mai interesant este faptul că această bazilică de secol XII, nu era moschee, biserică sau orice altceva.

Ruinele de la Erdine

Era un muzeu, în care realmente se vizitau niște ruine ale fostei basilici, transformate în moschee, după 1362, și care după ce a fost făcută muzeu de același Ataturk, în 1965 a suferit cumplit din cauza unui cutremur de pământ. Restaurarea lasă destul de mult de dorit, pentru că acolo unde otomanii și Kemal Ataturk au avut o înțelepciune a înțelegerii lucrurilor, actualul regim tratează totul cu o lipsă de respect pentru ceilalți.

Cam așa arată prezervarea și convertirea
Maria Stefan

Recent Posts

Povestea bisericii în care s-a adăpostit pe Mihai Eminescu

Biserica de lemn „Sfântul Arhanghel Mihail” este cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureș.…

2 minute ago

România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din…

o zi ago

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

2 săptămâni ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 săptămâni ago