Cele mai potrivite locuri pentru a petrece seara de Halloween

De la cimitire la sanatorii abandonate, din Paris şi până la Tokyo, lumea este plină de locuri înspăimântătoare, de legende şi de poveşti sinistre. Iată care sunt cele mai potrivite destinaţii pentru a petrece Halloween-ul, cea mai înfricoşătoare noapte a anului.

Când ne gândim la Halloween, mulţi dintre noi ne închipuim grupuri de copii deghizaţi în personaje celebre, sau înfricoşătoare, care colindă din casă în casă pentru dulciuri. Unii tineri însă, preferă să-şi petreacă ziua de 31 octombrie în locuri cu adevărat speciale, fie pentru că sunt renumite pentru petrecerile de Halloween, fie pentru legendele şi poveştile care le însoţesc. Iată un top cu cele mai potrivite 25 de locuri pentru a-ţi petrece ultima zi din octombrie.

1. New Orleans, SUA. Este cunoscut drept un oraş al fantomelor şi al vampirilor şi, pentru cei care nu cred în aceste personaje fantastice, rămân celebrele ritualuri de magie neagră şi voodoo, tradiţii care nu au fost încă uitate de locuitori. E drept că şi peisajul ajută imaginaţia, cimitirele supraterane, aşa-zisele “oraşe ale morţilor”, fiind locuri perfecte pentru poveşti înfricoşătoare.

2. Veneţia, Italia. Un alt oraş care pare scena ideală pentru poveşti cu fantome şi crime misterioase este Veneţia, cu păienjenişul de străzi înguste, slab luminate, care de multe ori se înfundă şi canaleleXXX. Adăugaţi micile insule care au fost folosite drept cimitire comune în timpul numeroaselor epidemii de ciumă care au încercat oraşul italian şi o insulă care a găzduit un sanatoriu, acum abandonat şi obţineţi reţeta pentru câteva nopţi albe în Veneţia.

3. Singapore. Spitalele abandonate sunt, în general, locuri perfecte pentru poveşti înspăimântătoare, iar vechiul spital Changi, din Singapore, nu este o excepţie. Considerat de mulţi drept cel mai bântuit loc din Asia, fostul spital militar a fost închis abia în 1997, dar poveştile cu fantome datează de la începutul anilor ’40, la puţin timp după construcţie. Morga şi camera de tortură sunt destinaţiile cele mai căutate de amatorii de senzaţii tari.

4. Chicago, SUA. Oraşul din Illinois a fost scena a numeroase tragedii de-a lungul timpului. De la incendiul care a devastat oraşul în 1871, la accidentul maritim care a ucis 800 de persoane în 1915, şi până la perioada de corupţie şi asasinate condusă de Al Capone în anii ’20, în Chicago au existat multe suflete care nu şi-au găsit sfârşitul în mod natural. Cei care cred în supranatural amintesc de cei peste 800 de oameni care au murit într-un incendiu la Teatrul Oriental în 1903, care încă ar bântui străzile oraşului.

5. Salem, SUA. Orăşelul din Massachusetts este cunoscut în toată lumea pentru legăturile pe care le are cu vrăjitoria. Reputaţia negativa este cauzată de “vânătoarea de vrăjitoare” iniţiată de locuitorii oraşului în 1692 şi numeroasele procese nedrepte care au urmat. În prezent, Salem oferă numeroase tururi pentru vizitatori care bifează locurile istorice unde au avut loc celbrele procese şi arderile pe rug.

6. Londra, Anglia. Capitala Marii Britanii oferă atracţii perfecte pentru Halloween numai bune să înfricoşeze, dar şi să le întoarcă stomacul pe dos celor care se încumetă să le viziteze. În Londra poţi merge pe urmele lui Jack Spintecătorul, unul dintre cei mai cunoscuţi criminali în serie din istorie, sau poţi vizita Turnul Londrei, cu istoria sa sângeroasă ce include multe decapitări. Alte locuri înfricoşătoare sunt London Dungeon (Temniţa Londrei), expoziţia Scream (Ţipăt) de la Muzeul Madame Tussauds, sau librăria de la Berkely Square, numărul 50, unde se presupune că poţi să întâlneşti fantome unei fete care s-a sinucis.

7. Mexic. Păpuşile sunt în general un simbol pentru joacă şi bucurie, dar când mai multe mii atârnă legate de copaci pe “Insula Păpuşilor” din Mexic, jucăriile devin brusc sinistre. Aproape de capitala Mexico City, insula a fost pentru 50 de ani reşedinţa unui pustnic, mutat acolo pentru izolarea de care se bucura. După ce a aflat povestea unei fetiţe care s-ar fi înecat acolo în anii ’20, singurul locuitor al insulei a început să strângă păpuşi, la îndemnul fantomei fetiţei, după spusele sale. A continuat colecţia până la moartea sa, în 2001, iar acum insula este considerată una dintre cele mai bântuite atracţii turistice din lume.

8. Orlando, SUA. Un oraş care găzduieşte şi Dinsey World, dar şi Universal Orlando Resort pare că nu îşi are locul pe această listă. Pe lângă atracţiile înfricoşătoare din aceste parcuri de distracţii, Haunted Mansion la Disney World şi Halloween Horror Nights la Universal, locuri perfecte pentru a petrece seara de 31 octombrie, oraşul e legat de numeroase poveşti supranaturale. Church Street Station şi Cimitirul Greenwood sunt cele mai cunoscute dintre locurile bântuite din Orlando.

9. Paris, Franţa. Pare greu de crezut că cel mai romantic oraş din lume, destinaţia preferată a îndrăgostiţilor, poate să fie bântuit. A treia capitală europeană de pe listă are însă poveştile sale înspăimântătoare. Unul dintre cele mai vizitate locuri înficoşătoare din Oraşul Luminilor este Catacombes de Paris, o reţea de tuneluri sub străzile Parisului care depozita rămăşiţele umane atunci când cimitirele din oraş deveneau prea aglomerate. Vizitatorii pot să se plimbe astăzi prin tuneluri, trecând peste zeci de mii de oase. O altă atracţie faimoasă pentru potenţialul său pentru amatorii de supranatural este Opera Garnier, unde se desfăşoară acţiunea din “Fantoma de la Operă”.

10. Las Vegas, SUA. Oraşul construit în mijlocul deşertului este cunoscut în principal pentru cazinouri, petreceri şi căsătorii pe bandă rulantă, dar Oraşul Păcatelor are şi o latură sinistră, cu destule locuri bântuite. Clienţii s-au plâns că au întâlnit fantome la hoteluri precum Luxor, MGM Grand, sau Circus Circus. Se spune că hotelul Flamingo este bântuit chiar de Bugsy Siegel, care a contribuit decisiv la faima pe care o are oraşul acum.

11. Tokyo, Japonia. În apropiere de capitala japoneză se află casa bântuită a unei familii, a cărei reputaţie înfricoşătoare a făcut înconjurul lumii şi a ajuns să fie imortalizată chiar şi într-un joc video. Legenda spune că familia Himuro recurgea la crime rituale la fiecare 50 de ani, ca să mulţumească spiritele rele care locuiau acolo. Chiar dacă poveste este reală sau nu, Reşedinţa Himuro rămâne o atracţie importantă pentru cei care cred în supranatural, datorită jocului Fatal Frame şi a numeroaselor fantome despre care se spune că încă bântuie zona.

12. Edinburgh, Scoţia. Peisajele pitoreşti şi clădirile istorice din Edinburgh sunt unele dintre locurile cele mai vizitate de fantome din întreaga Scoţie. Printre atracţiile de acestă natură din oraş se numără şi Mary King’s Close, o stradă istorică, acum complet ascunsă în subteran, unde se spune că erau trimişi cei care sufereau de ciumă, pentru a-i proteja pe ceilalţi locuitori. Un alt loc aflat sub pământ, Edinburgh Vaults, găzduia odată cârciumi şi depozite. În prezent, atrage mulţi turişti dornici să fie martori la evenimente supranaturale.

13. Buenos Aires, Argentina. La fel ca multe oraşe vechi din lume, Buenos Aires are un cimitir istoric, cu statui şi morminte impunătoare, despre care se spune că ar fi bântuit. Se pare că o tânără care a fost îngropată de vie în cimitirul Recoleta, se plimbă noaptea printre morminte şi îi dezgroapă pe cei îngropaţi recent ca să se asigure dacă sunt decedaţi cu adevărat. Alte locuri potrivite să fie vizitate de Halloween în capitala argentiniană sunt Torre del Fantasma, un turn în vârful căruia se spune că apare fantoma unui bărbat care şi-a găsit sfârşitul sărind de la înălţime şi tunelurile prin care trece linia A de metrou, unde au fost văzute numeroase fantome de-a lungul anilor.

14. New York City, SUA. Se spune despre New York că este oraşul care nu doarme niciodată, iar sufletele celor decedaţi acolo par să ţină cont de regulă. Turiştii care au trecut pe la hotelul Algonquin spun că au întâlnit fantomele scriitorilor care obişnuiau să se întâlnească acolo şi se spune că John Lennon ar bântui The Dakota, locul unde a fost ucis în 1980. Un alt loc celebru pentru întâlnirile supranaturale este “House of Death”, Casa Morţii, unde au decedat peste 20 de persoane, printre care şi scriitorul Mark Twain.

15. Australia. Puşcăriile şi azilurile abandonate sunt locuri perfecte pentru amatorii de senzaţii tari şi Australia nu duce lipsă de astfel de locuri. Beechworth Lunatic Asylum, închis în 1995, a funcţionat timp de 125 de ani şi se spune că ar fi bântuit de numeroase fantome ale pacienţilor care au murit acolo. Ararat Lunatic Asylum, în schimb, cunoscut şi sub numele de Aradele, a funcţionat timp de 140 de ani, timp în care au decedat peste 13.000 de persoane! Port Author Convict Site şi Fremantle Gaol aduc aminte de numeroşii condamnaţi care au populat Australia iniţial şi se spune că sunt bântuite de sufletele acestora.

16. Roma, Italia. Capitala Peninsulei este cunoscută şi sub numele de Oraşul Etern şi mulţi spun că numele i se potriveşte perfect datorită spiritelor care nu îşi găsesc niciodată liniştea. Catacombele oraşului şi Cripta Capucinilor sunt înfricoşătoare chiar dacă nu crezi în supranatural, datorită numeroaselor rămăşiţe umane expuse la vedere. La acestea se adaugă numeroasele fantome despre care se spune că bântuie Castelul Sant’Angelo, aşa că Roma este o destinaţie excelentă pentru Halloween.

17. Cartago, Costa Rica. Sanatoriul Duran, de lângă San Jose a fost închis încă din 1973 şi, ca şi celelalte exemple din listă, reprezintă locul perfect pentru poveşti cu fantome. Cei mai mulţi dintre pacienţi erau bolnavi de tuberculoză, dar unele laturi ale clădirii găzduiau şi bolnavi mintal. Ulterior, sanatoriul a fost transformat în închisoare şi apoi a fost abandonat. Foşti deţinuţi şi turişti care s-au încumetat să-l viziteze, spun că locul este bântuit de o călugăriţă care îngrijea pacienţii şi de o fetiţă decedată acolo.

18. Savannah, SUA. Cei care au citit Midnight in the Garden of Good and Evil, Miezul nopţii în grădina binelui şi răului, nu vor fi surprinşi că localitatea americană face parte din lista de faţă. Se spune că Savannah este cel mai bântuit loc din Statele Unite, iar o clădire din oraş, casa Hampton-Lillibridge, este cea mai bântuită clădire din ţară.

19. Barbados. Se spune că un cimitir din Christ Church, Barbados este bântuit. Deşi vizitatorii nu au întâlnit niciodată fantome, există dovezi că, în timp, au avut loc evenimente paranormale. Unul dintre cavouri, Chase Vault, conţine sicrie din plumb unde sunt înmormântaţi membrii unei singure familii. Se pare că de fiecare dată când s-a deschis cavoul, sicriele se aflau în altă ordine decât fuseseră aşezate de gropari.

20. San Francisco, SUA. Oraşul găzduieşte numeroase locuri despre care se spune că ar fi bântuite, sau care au o istorie sângeroasă. Închisoarea Alcatraz, spre exemplu, ar fi bântuită de numeroşii prizonieri care şi-au găsit sfârşitul acolo, în hotelul Queen Anne se spune că locuieşte fantoma unei bătrâne care înveleşte clienţii în timp ce dorm, un magazin construit pe un fost teren de baseball este vizitat de stafiile jucătorilor, iar o casă în Chinatown de un grup de chinezoaice care se ascundeau acolo ca să nu fie vândute pentru prostituţie, dar şi-au găsit sfârşitul în timpul cutremurului din 1906. O altă atracţie din zonă este Winchester Mistery House, o casă la care Sarah Winchester a continuat să adauge holuri şi camere, până a murit, ca să scape de fantomele care o bântuiau.

21. Rajasthan, India. Cunoscut drept cel mai bântuit loc din India, despre fortul Bhangarh de lângă Rajasthan se spune că ar fi blestemat. Se spune că un vrăjitor era îndrăgostit de prinţesa care trăia în palat şi, după ce nu a reuşit să o facă să îl iubească, i-a blestemat pe toţi cei care locuiau acolo. Chiar dacă unii nu iau lucrurile supranaturale în serios, autorităţile nu vor să rişte şi interzic accesul între apusul soarelui şi răsărit.

22. Dublin, Irlanda. Capitala irlandeză nu duce lipsă de locuri înfricoşătoare, unele dintre ele fiind pe lista atracţiilor de vizitat la Dublin chiar şi de cei care nu sunt interesaţi de lucruri paranormale. Se spune că Trinity College este bântuit de un fost profesor de medicină, Dublin Castle ar fi vizitat noaptea de fantome fără capete care şi-au găsit sfârşitul acolo, iar în Catedrala St. Patrick ar locui câinele unui marinar care este îngropat înăuntru. Altă biserică din Dublin, St. Michan’s găzduieşte peste 30 de trupuri mumificate.

23. Africa de Sud. Multe oraşe din statul african au clădiri despre se spune că ar fi bântuite, aşa că se organizează tururi pentru cei interesaţi pe tot întinsul ţării. Castel of Good Hope, de lângă Cape Town, este locuit de fantomele celor care au fost torturaţi acolo, iar în biblioteca din portul Elizabeth se spune că ar locui stafia unui fost îngrijitor care ciocăne la uşa. Hotelul Nottingham Road este celebru pentru fantoma unui fost barman, care nu vrea să plece.

24. Praga, Cehia. Oraşul Vechi din capitala europeană are numeroase clădiri şi construcţii vechi care trezesc imaginaţia celor care le vizitează.  Podul Carol, locul a numeroase execuţii de-a lungul istoriei, este bântuit de fantomele celor care au fost spânzuraţi acolo, iar doi guvernatori aruncaţi de la ferestrele castelului Praga continuă să se plimbe pe holuri. Vechiul cimitir evreiesc, unde sunt îngropate peste 100.000 de persoane, este unul dintre cele mai importante atracţii din Cehia de către  cei pasionaţi de supranatural.

25. Sao Paulo, Brazilia. În clădirea Joelma din oraşul brazilian şi-au pierdut viaţa 174 de persoane. Acum aproape 40 de ani, un aparat de aer condiţiionat a luat foc şi, pentru că singura scară era decorată cu materiale inflamabile, mulţi dintre cei aflaţi înăuntru au decedat. Clădirea a fost recondiţionată şi este încă funcţională, iar legenda spune că cei care au murit în 1974 nu au plecat.

Halloween şi în Transilvania

Şi Transilvania este un loc bun de petrecut sărbătoarea de Halloween. Dincolo de poveştile înfiorătoare cu Dracula şi vampirii lui, realităţile şi metodele de tortură din timpul lui Vlad Ţepeş atrag turiştii aici. De exemplu pentru un tur prin Transilvania în această perioadă turiştii veniţi de peste ocean pot da peste 1000 de euro. În sumă sunt incluse tururi pe la diverse castele: Bran, Peleş, castelul Cantacuzino din Busteni şi castelul Iulia Hasdeu din Câmpina. De asemenea unele tururi includ Sighişoara, castelul Dracula din pasul Tihuţa, Muzeul Brukenthal. Totuşi deşi turismul românesc ar putea profita de pe urma acestei sărbători, lipsa de promovare şi de interes pentru patrimoniu şi infrastructură, în general, fac ca ceea ce se câştigă să fie cu mult mai puţin decât s-ar putea.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago