Categories: de pe globnoutăți

Cele mai multe permise acordate pentru cucerirea Everestului din istorie

Un număr record de alpinişti au primit permise pentru a escalada în sezonul de ascensiuni de primăvară cel mai înalt munte din lume, Everest, dinspre partea nepaleză, a anunţat duminică un oficial din micul stat asiatic.

Departamentul pentru Turism din Nepal a emis până vineri 454 de permise pentru alpinişti din 61 de ţări pentru cucerirea vârfului Everest, de 8.848,86 metri înălţime.

Peste două treimi dintre aceşti alpinişti sunt femei. „Acesta este cel mai mare număr de permise emise pentru Muntele Qomolangma (denumirea Muntelui Everest în Tibet – n.a.) din istoria alpinismului”, a declarat duminică Bigyan Koirala, reprezentant al serviciului de alpinism din cadrul departamentului, potrivit agenției Xinhua, preluată de Agerpres.

Cat costa un permis

Dintre alpiniştii care au primit permis în acest sezon 96 sunt din China, 87 din Statele Unite şi 40 din India. În 2021 au fost eliberate 409 permise pentru escaladarea celui mai înalt vârf. În 2022, Departamentul pentru Turism din Nepal a acordat 316 permise de ascensiune. Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la prima ascensiune a Muntelui Everest, care se întinde între Nepal şi China, iar Departamentul pentru Turism continuă să primească cereri pentru atingerea vârfului, a spus Koirala.

Expediţiile pentru cucerirea Muntele Everest încep în a doua săptămână a lunii mai. Permisul de escaladare a Muntelui Everest dinspre partea sudică costă 11.000 de dolari americani. Pe teritoriul Nepalului se află opt dintre cele mai înalte 14 vârfuri montane din lume, inclusiv Everestul, iar banii cheltuiţi de alpiniştii străini reprezintă o sursă majoră de venit pentru economia acestei ţări.

Ciprian Ionescu

Recent Posts

Cum a apărut ciorba de burtă – din ceaunele spahiilor, în farfuriile românilor

De origine orientală, ciorba de burtă este una dintre cele mai pregătite ciorbe în bucătăria…

o zi ago

Spania va pedepsi închirierea ”la negru” a locuințelor în scop turistic

Guvernul spaniol a anunţat că va lua măsuri împotriva închirierii locuinţelor pe termen scurt şi…

o zi ago

Captatoarele de vânt, ferestrele duble, coridoarele verzi în orașe, umbrele uriașe: ce alternative există la aerul condiţionat

Criza climatică face ca valurile de căldură să devină mai intense în întreaga lume. Vara…

o zi ago

Portugalia – destinații de vis mai puțin cunoscute

Plaje uimitoare, orașe vibrante și o istorie bogată, cu sate fermecătoare, medievale. Portugalia are toate…

o zi ago

Misterul dunei stelare care se mișcă prin deșert, în Maroc, a fost elucidat

Experţii de la mai multe universităţi, inclusiv de la Aberystwyth din Ţara Galilor, au stabilit…

2 zile ago