Cele mai frumoase sate din Maramureş: locuri de vis pe care trebuie să le vizitaţi măcar o dată

Satele din Maramureş au devenit celebre în întreaga lume pentru frumuseţea şi autenticitatea lor datorită peisajelor de basm,simplităţii şi amabilităţii oamenilor, cât şi a tradiţiilor vechi de sute de ani.
Printre cele mai frumoase sate din Maramureş se regăsesc Săpânţa, Vişeul de Sus, Bârsana, Breb şi Preluca Nouă.

Iată care sunt top cinci cele mai frumoase sate din Maramureş, potrivit publicaţiei Life.ro:

Săpânţa

Săpânţa este cel mai celebru sat din Maramureş, acest lucru datorându-se Cimitirului Vesel, care reprezintă principalul obiectiv turistic din zonă. Aflată la 18 kilometri de Sighetu Marmaţiei, Săpânţa este, cu siguranţă, unul din cele mai frumoase sate din Maramureş sau poate chiar din întreaga ţară.
Dacă ajungi la Săpânţa, este păcat să nu vizitezi şi rezervaţia naturală Mlaştina Poiana Brazilor sau Vâltorile din Săpânţa, ce reprezintă nişte construcţii conice făcute din buşteni în care apă captată din râu formează un vârtej puternic. De asemenea, Mănăstirea Peri nu trebuie ratată, aceasta fiind cea mai înaltă biserică din lemn din lume, având 78 de metri.

Vişeul de Sus – unul dintre cele mai frumoase sate din Maramureş, celebru datorită mocăniţei care circulă în zonă

Vişeul de Sus este un alt obiectiv turistic care nu trebuie ratat odată ce ajungi în Maramureş. Este celebru în special datorită mocăniţei care circulă în zonă. Pe lângă plimbarea cu mocăniţa, turiştii pot parcurge cu plăcere cel mai atractiv traseu din Munţii Maramureşului – traseul din Valea Vaserului. De asemenea, bisericile din lemn şi mănăstirile din zonă reprezintă adevărate opere de artă, ceea ce întăreşte şi mai mult ideea că Vişeul de Sus este unul dintre cele mai frumoase localități din Maramureş.
 

Bârsana

Comuna Bârsana este una dintre cele mai mari din Maramureş şi este cunoscută pentru mănăstirea aflată în localitate. Situată pe o colină, înconjurată de o livadă, mănăstirea Bârsana este una din cele opt biserici aflate pe Lista Moştenirilor Internaţionale a UNESCO. Bârsana este nelipsită din traseele pelerinilor, dar nu numai, fiind un sat autentic, tradiţional. Cine vizitează Bârsana, trebuie să facă o plimbare şi în Valea Izei, pentru a se bucura de peisajele de poveste ale locului.

Breb – unul dintre cele mai frumoase sate din Maramureş şi cel mai frumos din România, lăudat şi de National Geographic

Faima satului Breb în întreaga Europă a fost creată de Prinţul Charles, după ce a cumpărat câteva case vechi în zonă, pe care le-a reabilitat. Fascinat de frumuseţile locului, de aşezările construite cu circa o sută de ani în urmă, de tradiţiile locale, Prinţul Charles a avut doar cuvinte de laudă la adresa  Maramureşului, zona fiind prezentată şi în documentarul Wild Carpathia. Aflat la 25 km de Sighetu Marmaţiei şi la 52 km de Baia Mare, în satul Breb tradiţiile se respectă cu sfinţenie, aşa că de sărbători turiştii au ocazia să îi admire pe săteni în port tradiţional. Şi duminica, atunci când merg la biserică, locuitorii din Breb îmbracă hainele de sărbătoare.
Dacă ajungi în satul Breb, trebuie să vizitezi şi Lacul Morărenilor, declarat arie naturală protejată. În rezervaţia naturală Ocna Şugatag, pot fi văzute vipere, buhaiul de baltă, salamandra carpatică, dar şi alte animale sălbatice. La fel de apreciată de turişti este şi biserica de lemn din sat, ce datează de pe la 1300. Alături de Preluca Nouă, Breb a fost declarat cel mai frumos sat din România. Şi revista National Geographic l-a lăudat în paginile sale.
 

Preluca Nouă – cel mai frumos sat din România

După ce a fost desemnat cel mai frumos sat din România, Preluca Nouă a devenit una dintre cele mai vizitate zone din Maramureş. Casele din pământ şi paie, locuitorii primitori şi peisajele superbe fac din Preluca Nouă o zonă cu un fantastic potenţial turistic.
 

Maria Stefan

View Comments

  • Destul de multe greșeli.
    Vișeul de Sus e oraș, nu e sat.
    ”tradiţiilor vechi de zeci de ani” - asta e comică, probabil voia să zică de sute...
    ”aşezările construite cu circa o sută de ani în urmă” - la fel de hilară, probabil 1000 de ani în urmă.
    Și după aia zice de biserica de la 1300 :))

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

4 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

4 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago