Cele mai frumoase cabane din Braşov. Locurile unde te simţi deasupra României

Judetul Braşov nu duce lipsă de cabane montane autentice care şi-au păstrat farmecul de altădată. Cabana Postăvaru, Cabana Plaiu Foii sau Cabana Trei Brazi sunt trei dintre cele mai frumoase cabane din Braşov.

Dacă ajungi în vârful masivului Postăvaru, parcă ai ajuns deasupra lumii, iar dacă te afli acolo e imposibil să nu faci un mic popas la Cabana Postăvaru. Este cea mai veche cabană din România şi cea mai frumoasă din Poiana Braşov.

Aceasta este situată la o altitudine de aproximativ 1604 metri şi a fost construită în anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein), care o administrează şi în prezent. Aceştia au clădit-o prin forţe proprii, iar ulterior au extins-o, întrucât zona începuse să fie tot mai căutată de schiori şi nu exista un alt loc de campare în zonă. La acea vreme a fost singura clădire din Poiană, până ce zona s-a transformat într-o staţiune montană. La construcţia primului corp al cabanei, meşterii saşi şi unguri au muncit doi ani, din 2 aprilie 1881 până în 7 octombrie 1883. Până în 1935, a continuat construirea celorlalte corpuri, iar atunci Cabana Postăvaru a fost sfinţită şi a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primului preşedinte SKV Braşov, pe care-l poartă şi astăzi. Cazarea costă între 65 şi 100 d elei pe noapte, iar la cabană se ajunge cu gondola din Poiana Braşov (20 de lei), dar şi pe jos pe un traseu montan marcat.

Încet, dar sigur, Cabana Postăvaru a redevenit simbolul de altădată al Braşovului şi a rămas un loc de întâlnire al montaniarzilor şi al schiorilor. „Cei mai mulţi vin aici, pentru că se păstrează acest farmec de cabană. În special turiştii străini care ne trec pragul sunt cei mai impresionaţi de ce văd şi spun că s-au săturat de gresie şi de faianţă şi vor să vadă lemnul. Să aibă parte de ceva rustic”, ne-a mai destăinuit Cornelia Truetsch, cabaniera care a pus şi bazele unui mic muzeu în cabană, unde a strâns de la poze vechi cu clădirea şi schiuri, până la costume tradiţionale săseşti care au 130 de ani vechime.

Subiect de roman

De pe belvederea din faţa cabanei ai o panoramă impresionantă şi vezi unele dintre cele mai înalte puncte ale Munţilor Carpaţi, precum şi întreaga Ţară a Bârsei. Tot de aici poţi avea parte şi de un fenomen atmosferic deosebit, numit „marea alpină”: norii coboară, înconjurând piscul muntelui, iar cei ce privesc au impresia că sunt deasupra lumii. De o privelişte deosebită ai parte şi de pe geamul camerelor cabanei.

Chiar în anul inaugurarii cabanei, a trecut pe acolo scriitorul Mihail Sebastian care câţiva ani mai târziu a publicat romanul „Accidentul” a cărui acţiune se petrece în cea mai mare parte în zona cabanei. Împrejurimile, cabana, potecile, pârtiile şi atmosfera vremii sunt descrise cu multă exactitate şi farmec, iar numele SKV este menţionat în cuprinsul cărţii de zeci de ori.

Cabana Plaiu Foii, bijuteria din Munţii Piatra Craiului

Cabana Plaiul Foii din Zărneşti are şi ea o vechime de peste 100 de ani şi a fost construită pentru vânătorii din zonă. Acum este una dintre principalele atracţii turistice din zonă şi una dintre cele mai frumoase cabane din Braşov. Se situează la poalele Munţilor Piatra Craiului, în apropierea unor importante şi cunoscute monumente ale naturii din România: Cerdacul Stanciului, Grota Stanciului, Peştera Dâmbovicioara, Prăpăstiile Zărneştilor sau Marele Grohotiş. Pentru turiştii amator de alpinism, Munţii Piatra Craiului vă oferă numeroase posibilităţi pentru practicarea acestui sport, iar cei care vor doar să viziteze frumuseţile naturii vor avea posibilitatea să admire peisaje mirifice şi să găsească Garofiţa Pietrei Craiului, unicat mondial. Cazarea costă 180 de lei pe noapte. Cabana are 15 camere şi un restaurant care oferă preparate tradiţionale vânătoreşti. Cabana este situată la 12 kilometri de Zărneşti şi s epoate ajunge cu maşina.

Cabana Trei Brazi, relaxare la altitudine

În Poiana Ţapului, turiştii sunt aşteptaţi la Cabana Trei Brazi, într-un decor natural superb. Cabana Trei Brazi este amplasată la poalele masivului Postăvaru, la peste 1.000 de metri altitudine. Turiştii care vin aici se vor bucura din plin de aerul curat şi persajele spectaculoase ale muntelui. Pe lângă locaţia superbă, aflată chiar la intrarea în Predeal, turiştii se pot delecta la cabană cu preparate tradiţionale româneşti. În apropiere, turiştii pot lua lecţii de echitaţie, se pot plimba cu bicicleta şi pot participa la şedinţe de vânătoare. Cazarea pleacă de la 100 de lei pe noapte. La Cabană se poate aajunge cu maşina atât iarna cât şi vara.

O altă cabană cu o privelişti superb este Cabana Bulnoc din Masivul Piatra Mare, şi ea situată la 1000 de metri altitudine. Amatorii de drumeţii montane au aici la dispoziţie 11 locuri de cazare şi o atmosferă relaxată ca în familie. Peisajul din jur este unul superb fiind locul perfect pentru relaxare. O noapte de cazare costă 25 de lei.

Cabana Plaiul Foii este punctul istoric de convergenţă al traseelor tuturor turiştilor, alpiniştilor şi vânătorilor, fie aceştia temerari sau simpli vizitatori, dornici de aventuri pe crestele montane sau de o placută relaxare în mijlocul unor privelişti impresionante. La Cabană se poate ajunge doar pe jos.

Remus Florian

Recent Posts

Cum se câștigă și consolidează relația dintre operatorii și jucătorii care activează pe piața jocurilor iGaming

Industria jocurilor iGaming a atras aproape 97 miliarde de dolari în 2023 dintr-un total de…

2 ore ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

5 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

6 zile ago