Categories: Curiozități

Cele mai bizare privilegii pe care le-a avut Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost bunica prinților William și Harry, si a beneficiat de o mulțime de privilegii, care au venit la pachet cu titlul de regină, iar cea mai mare parte s-au transmis fiului ei, actualul Rege Charles al III-lea. V-ați gândit vreodată cum ar fi să circulați fără permis de conducere, fără pașaport sau să nu fiți arestați niciodată? E greu de imaginat, dar Elisabeta a II-a si-a permis asta, desigur!

Avea propriul său ATM

Spre deosebire de toți oamenii de pe pământ care atunci când au nevoie de bani cash dau fuga la bancă, Regina Elisabeta a II-a avea propriul bancomat instalat în subsolul Palatului Buckingham de banca britanică Coutts.

Regina Elisabeta nu are nevoie de pașaport

Deși a călătorit în peste 100 de țări din lume, Regina nu avea pașaport valabil. Asta deoarece pe prima pagină a pașaportului britanic scrie: „Secretarul de Stat al Majestății Sale Britanice cere, în numele Majestății Sale, tuturor celor desemnați de a permite purtătorului acestui pașaport să treacă liber, fără a fi reținut sau împiedicat, și să-i ofere purtătorului atât asistență, cât și protecție, dacă este necesar’. Altfel spus legislația britanică prevede că pașapoartele sunt eliberate în numele Majestății Sale, astfel că este imposibil ca Regina să-și elibereze propriul document. Pe scurt, pentru ca un cetățean britanic să aibă pașaport, trebuie să întocmească o cerere către Regină. Cu toate acestea, ceilalți membri ai familiei regale nu sunt scutiți de a avea pașapoartele la ei atunci când călătoresc.

Poate conduce fără permis de conducere

Regina Elisabeta a II-a a învățat să conducă în momente grele ale națiunii sale, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Era singura persoana din Regatul Unit care nu avea nevoie, din punct de vedere legal, de un permis de conducere pentru a se urca la volanul mașinii. De asemenea, nici mașina sa nu are nevoie de număr de înmatriculare. Motivul este identic cu cel pentru care nu deține pașaport : ea este cea care emite permisele de conducere, nu are nevoie de unul propriu.

Regina are două zile de naștere

Dat fiind că Regina/ Regele este cea mai importantă personalitate din Regatul Unit, aceasta are două zile în care își serbează ziua de naștere – cea oficială este pe data de 21 aprilie, iar cealaltă este a doua sâmbătă din luna iunie. Este un privilegiu oficial. Această tradiție a fost începută de Regele George al II-lea în 1748, pentru că acesta considera că în noiembrie era prea frig pentru a-și sărbători ziua de naștere.

Regina Elisabeta nu poate fi arestată

De asemenea, Regina Elisabeta a II-a nu putea fi arestată și condamnată în cazul în care comite o crimă, iar asta deoarece este șeful statului, iar monarhul primește acest privilegiu în mod legal. Regina putea să încalce, în principiu, orice lege doreşte, întrucât era deasupra legilor ţării pe care o conduce. Totodată, regina nu putea fi dată în judecată de nimeni. Niciodată !

Dorothee Hasnas

View Comments

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago