Cel mai vechi cimitir din Europa de Est se află în România! Vezi unde este

Județul Suceava găzduiește cel mai vechi cimitir din România și din Europa de Est – cimitirul medieval evreiesc din orașul Siret. Acesta are o valoare istorică și culturală deosebită pentru comunitatea evreiască din România dar şi pentru comunitatea evreiască mondială datorită pietrelor tombale decorate prin sculptare cu diverse motive ebraice, informează cult-ura.ro

Autor Luis Popa

Cea mai veche piatră de mormânt datează din anul 1560, iar printre motivele cele mai frecvente se numără Leul, Pasărea, Grifonul, Menora, Arborele vieții, Mâinile binecuvântării și Tora. Cimitirul evreiesc din Siret a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava în anul 2015. Un adevărat loc de închinare și de aducere aminte pentru istoria și cultura evreiască.

Descoperire fascinantă în cartea cercetătorului ieșean Silviu Sanie!


În cimitirul medieval evreiesc de la Siret au fost identificate 342 de pietre funerare, iar analiza acestora dezvăluie detalii interesante despre comunitatea evreiască din acea perioadă. Numele de persoane întâlnite pe stelele funerare sunt analizate în detaliu, iar rezultatele sunt uimitoare.

Autorul analizează, în ordine alfabetică, numele de persoane întâlnite pe stelele funerare. Din cele 100 de nume masculine 81 se dovedesc a fi de sorginte ebraică, alte 19 sunt în mare parte adoptate din germană şi din limbile slave, dar şi din greacă, în timp ce pentru numele feminine analiza constată existența a 26 de origine ebraică, celelalte, mai numeroase provenind din limbile germană și slavă, unele dintre ele metamorfozate în spiritul limbii idiș.

În acest cimitir au fost înmormântați: 89 de învățători ai legii, 35 de rabini, un judecător, un secretar al obștii (pisar) și un conducător al obștii (staroste).

Cimitirul Vechi de la Siret, cunoscut și sub numele de Ocopiştea, este considerat cel mai vechi cimitir evreiesc din sudul provinciei noastre. Așezat pe două coline și înconjurat de un zid de piatră, acest loc sacru păstrează amintirea învățătorilor legii, a rabiniților și a altor personalități importante ale comunității evreiești din acea perioadă.

Tineri Jurnalisti Online

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

2 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

3 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago