Cel mai relaxat oraș din Europa este la câțiva pași de granița României

Un cuvânt aproape intraductibil – „aylyak” – care înseamnă refuzul de a te grăbi și scepticism cu privire la valoarea suprasolicitării – definește orașul Plovdiv din Bulgaria.

Al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, Plovdiv, este mândru de reputația sa că are propriul mod de a face lucrurile. Oamenii merg mai încet. Se pare că au mai mult timp liber. Traficul este mai puțin agitat. În timp ce mergi spre centrul orașului prin parc, unde bătrânii se adună pentru a juca șah și oamenii se relaxează și discută la umbra copacilor, simți amosfera lipsită de griji a Plovdivului, relatează BBC.

În cartierul Kapana din centrul orașului, oamenii stau în baruri și cafenele sau se pe străzile pietonale. Grupuri de tineri petrec, flirtează și își verifică telefoanele. Chiar și pisicile de pe străzile pietruite ale orașului vechi par mai leneșe decât în altă parte. Dacă întrebi oamenii de ce orașul este atât de relaxat, ei vor spune: Plovdiv este „aylyak”.

Cuvântul „aylyak” nu este folosit prea mult în afara orașului Plovdiv, chiar dacă apare în dicționarele bulgare de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este un cuvânt de împrumut din turcescul „aylaklık”, care înseamnă „trândăvie”, „întârziere” sau „vagabondaj”.

Dar, în Plovdiv, „aylyak” are o semnficație proprie, ceva care nu trebuie atât tradus, cât trăit. Când le ceri oamenilor să explice ce înseamnă, cel mai adesea îți vor spune o glumă: Un cetățean din Plovdiv petrece timpul cu un vizitator spaniol în oraș. „Ce este aylyak?” întreabă spaniolul. Bulgarul se gândește câteva clipe și apoi spune: „Este ca mañana, mañana al tău, dar fără niciun stres.”

În 2019, Plovdiv a împărțit titlul de Capitală europeană a culturii cu Matera din Italia. Ca parte a activităților, o organizație – Fire Theatre Mime Company, condusă de actorul, regizorul și artistul bulgar Plamen Radev Georgiev – a organizat o serie de consultări publice pentru a explora aylyak în profunzime. El a vrut să știe ce este aylyak, care sunt originile sale și cum a devenit atât de strâns asociat cu Plovdiv.

„Cercetarea noastră a fost dificilă. Oamenii întrebau de ce ne interesează aylyak. Spuneau că nu reprezintă nicio valoare, că e doar lene, spune el.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago