Cel mai nou teritoriu al României: are 21.410 de hectare, iar accesul este INTERZIS

România se bucură de un spațiu nou, extraordinar de frumos, dar este interzis total turiștilor. În prezent, cel mai nou pământ românesc are o suprafaţă de 21.410 de hectare, este înconjurat de ape, iar peisajele îţi taie respiraţia.

Nu este o revenire a vreunei bucăți de pământ strămoșesc în granițele patriei, ci o zonă complet nouă care a început să se formeze în timp la gurile Dunării. Insula Sacalin, căci despre ea este vorba, este o insulă nou formată, în Marea Neagră, în urmă cu peste un secol şi jumătate, în jurul anilor 1860,  la mică distanţă de coasta românească (aprox. 2 kilometri), în dreptul braţului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Iniţial Insula Sacalin era formată din două insule mai mici: Sacalinu Mare şi Sacalinu Mic. Însă cu timpul cele două s-au unit şi au format o masă unitară de pământ cu suprafaţă de 21.410 hectare.

O zonă spectaculoasă care se întinde pe o suprafaţă de 21.410 de hectare, cu peste 229 de specii de păsări şi soiuri de plante rare, cu peisaje care par desprinse din cărţile cu poveşti şi în care nu poţi ajunge decât cu barca. Pe peninsula Sacalin se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare şi pelicani creţi, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire şi iernare a acestor specii.

Ca o ciudăţenie, peninsula are o mişcare de rotaţie în jurul punctului de legătură cu ţărmul, de la est la vest. Acest lucru a fost descoperit, spune inginerul constănţean Octavian Buzatu, ca urmare a suprapunerii unor hărţi vechi cu unele actuale. Fenomenul are o explicaţie ştiinţifică: peninsula este erodată de curenţii marini şi de vântul foarte puternic de pe mare.

Din păcate Guvernul României a interzis popularea insulei. Nici măcar turiştii nu au acces pe această bucată de pământ. Este o măsură pe cât de controversată, pe atât de justificată pentru a păstra biodiversitatea locului.

Sursă: adevarul.ro

Maria Stefan

View Comments

  • Din FERICIRE BAAA, nu din pacate. La cocalarismul intalnit la multi romani eu zic ca nici nu o meritam...

  • din pacate. guvernul romaniei..... esti dus cu pluta prietene , din FERICIRE. nu din pacate, retarzii gaseau ei o chestie de facut, vanatoare de ciori sau ceva ... stii tu alegerea cuvintelor nepotrivite e ceva periculos . ok. bine pa !

  • Accesul este interzis dar se pare ca cativa romani mai destepti au gasit o metoda de a ajunge acolo si de a filma totul.Cred ca este o decizie corecta prezervarea zonei iar cei care vor sa mearga acolo ar trebuii amendati.

  • Ca sa aiba 21.000 de ha (100ha = 1 kmp) deci 210kmp, ar trebui sa aiba 100km lungime si 2,1 latime. In realitate nu sunt mai mult de 2000 de ha... Ziaristi superficiali cu documentare de birou! Acum cativa ani un alt "ziarist" povestea de localitatea Izobata di Delta... (Izobata este linia care uneste punctele de egala adancime a apei!!!)

  • Cel mai nou teritoriu al României. Fenomenul are o explicaţie ştiinţifică: peninsula este erodată de curenţii marini şi de vântul foarte puternic de pe mare.

    Bun! Si acum ma intreb: Cum poate sa apara o noua bucata de pamint (Ro are in plus, ziceti) prin... erodarea unei bucati existente?

    • S-a format din aluviunile rezultate in urma eroziunii de suprafata si transportate de Dunare si afluenti

  • Foarte bine ca interzic accesul. La cat meltenism tupeu si sete de a dovedi ca ai realizat ceva in viata aruncand gunoaie e in tara aceasta se umplea de deseuri zona extrem de repede.

  • Daca pte ducu la Sf. Gheorge (pe bratul Dunarii) si doresti sa vizitezi a ceasta insulita, apelezi la serviciile celor cu ambarcatiuni de inchiriat (care sunt aici din belsug) si poti sa vizitezi aceasta minunatie. Astea este varianta ieftina. Cealalta varianta, care e mai scumpa, vizeaza inchirierea ambarcatiunii di Tulcea. Cum doreste fiecare.

  • probabil este interzis din cauza ca au ei niste planuri cu aceea insula. Daca se da verde la acces in cateva zile gasesti numai gratare si peturi de bere

  • Pai si la minutul 5.00 ce cauta turistii pe insula? chiar e nterzis sau mancati voi kkt borsit?

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

3 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

5 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

6 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

6 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

6 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

o săptămână ago