Categories: pe la noi

Ceasul solar polonez din Târgu Jiu, mutat în centrul orașului

Monumentul istoric Ceasul solar polonez, aflat pe locul unde s-a aflat lagărul refugiaților polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ar putea fi mutat în Parcul Insulița Jiului, din centrul orașului, a anunțat viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Gabriel Coica.

Edilul a anunțat că a avut o întrunire cu reprezentanți ai Secției Consulare a Ambasadei Republicii Polone la București și ai Consiliului Armenian Foundation din Polonia pentru a discuta despre restaurarea și punerea în valoare a celor două monumente poloneze din Târgu Jiu, respectiv cadranul solar și obeliscul, construite de soldații polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ceasul solar polonez din Târgu Jiu (foto: Facebook / Gabriel Coica)

„Întrucât cele două monumente au o mare valoare istorică și sunt o atracție pentru turiștii care vizitează orașul, la solicitarea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, s-a stabilit ca fiind oportună relocarea lor într-un spațiu unde să fie mai bine puse în valoare și să fie accesibile turiștilor. Astfel, după analizarea mai multor posibilități, s-a ajuns la concluzia că un loc potrivit pentru reamplasare este Parcul Insulița Jiului, un spațiu care deja reunește numeroase opere sculptate în piatră și care îndeplinește cerințele formulate de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia”, a anunțat viceprimarul Gabriel Coica, pe pagina personală de Facebook.

Nicolae Ceaușescu, închis în lagărul din Târgu Jiu

Lagărul din Târgu Jiu a început să funcționeze din toamna anului 1939, imediat după ce Polonia a căzut sub dominația fascistă, iar polonezii au început să fugă din calea războiului. La Târgu Jiu au ajuns 6.000 de refugiați polonezi, care au stat aici până în anul 1941. Lagărul se întindea pe o suprafață mare și cuprindea zeci de clădiri, scrie Gazeta de Sud.

După anul 1942, lagărul de la Târgu Jiu a devenit unul politic, fiind închiși cei care se opuneau regimului. Aici s-au aflat oameni de cultură, scriitori, intelectuali din diferite domenii și, mai apoi, comuniștii.

Aici au fost închiși, în special, o seamă de lideri comuniști, printre aceștia numărându-se Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu, care au ajuns apoi cei mai importanți dictatori comuniști.

Nicolae Ceauşescu (al doilea din stânga) şi alţi deţinuţi politici în lagărul de la Tg. Jiu, în 1943 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 1/1943)

Gheorghe Gheorghiu Dej devenise, în perioada respectivă, chiar conducătorul din lagăr al comuniștilor și, până la urmă, a reușit să evadeze. Mai mulți istorici și martori spun că în lagăr se formase o mișcare care avea să aibă un rol însemnat în privința preluării puterii de către comuniști.

Ceasul solar polonez este compus dintr-un suport construit cu diferite simboluri, un cerc din ciment, pe care sunt trecute orele, minutele și alte însemnări, și un dispozitiv de care se prindea firul care era agățat de suportul din capătul cercului. Principiul de funcționare a ceasului este simplu. În funcție de poziția soarelui, umbrele firului cad pe cerc și indică ora cu exactitate.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago