Cea mai veche „fabrică” de sare din vestul Europei, descoperită în Marea Britanie

Cel mai vechi complex de producție a sării din vestul Europei a fost descoperit de arheologi în zona de coastă a comitatului istoric britanic Yorkshire. Datând din urmă cu aproape 6.000 de ani, situl arheologic este cu aproape 2.400 de ani mai vechi decât cea mai timpurie „fabrică” de sare cunoscută de pe teritoriul britanic.

Descoperirea are implicații semnificative asupra datelor cu privire la modul în care funcționa economia în perioada neolitică pe teritoriul străvechi al Marii Britanii și sugerează că aceasta era mult mai amplă și mai eficientă decât se credea anterior. Economia se baza în mod substanțial pe creșterea bovinelor, însă în lipsa sării funcționarea eficientă a acesteia ar fi fost imposibilă, notează Agerpres.

Descoperirea din Yorkshire sugerează, așadar, că primii agricultori din Marea Britanie erau capabili să producă mult mai multă hrană decât se credea anterior. Acest lucru ar fi permis o expansiune mai rapidă a populației, accelerând astfel schimbările sociale și politice.

„Această descoperire schimbă ceea ce cunoșteam despre aspectele esențiale cheie ale economiei din Neolitic… În Marea Britanie, (descoperirea) antedatează producția de sare, un proces industrial extrem de important, cu aproape 2.400 de ani”, a declarat directorul lucrărilor de excavație, Stephen Sherlock, arheolog în cadrul Highways England.

Arheologii care au efectuat excavații în apropiere de Loftus, Yorkshire, au descoperit până în prezent trei cuptoare pentru fabricarea sării și fragmente de zeci de vase ceramice utilizate în acest proces.

„Extragerea sării din apa de mare este o operațiune complexă, consumatoare de timp, ce necesită abilități considerabile. Orice cultură antică de coastă care ar fi stăpânit această tehnologie și-ar fi putut extinde în mod substanțial economia”, a declarat unul dintre specialiștii de top din Marea Britanii în domeniul producției de sare de mare, David Lea-Wilson.

Sarea le-ar fi permis oamenilor din Neolitic să își mărească substanțial producția de carne de vită și de lactate, făcând posibilă conservarea cărnii, potrivit cercetătorilor.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 ore ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 ore ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o zi ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

3 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago