Cea mai veche biserică medievală din România – Rotonda din Geoagiu

Biserica Rotonda din Geoagiu a fost construită în secolele XI-XII. În lăcaşul de cult nu se mai ţin slujbe şi poate fi vizitată doar ca muzeu.

Mai puţin cunoscută de turişti, chiar şi de către cei care vizitează frecvent staţiunea Geoagiu-Băi, Biserica Rotonda impresionează prin vechimea şi forma ei ciudată. Potrivit istoricilor, a fost construită în secolele XI – XII, în vremea regelui Ladislau I al Ungariei, fiind astfel considerată cea mai veche biserică medievală din ţară. Din acea perioadă datează şi primele morminte aflate în jurul lăcaşului religios. Legenda spune că bisericuţa, cu ziduri groase din cărămidă romană şi din piatră de râu, a fost opera unor cruciaţi care se întorceau din Ierusalim pe drumul roman care străbătea Valea Geoagiului.

Rotonda a fost folosită ca biserică, apoi a fost transformată în capelă, pentru că în vecinătatea ei, trei secole mai târziu, a fost ridicată o altă biserică.
Primii proprietari ai „Rotondei“ au fost nobilii din familia Akos din Geoagiu, iar arhelogii au descoperit în curtea şi în incinta ei 172 de morminte. Copiii erau înhumaţi în interiorul Rotondei, arată rezultatele săpăturilor arheologice. Activităţile de cercetare nu au scos însă la iveală întreaga poveste a clădirii.

Atracţie turistică
Au trecut aproximativ 800 de ani de la zidirea edificiului din piatră din Geoagiu. Pentru oamenii din orăşelul cu 6.000 de localnici, înfiinţat pe ruinele aşezării daco-romane Germisara, „biserica ungurească“, aşa cum i se spune Rotondei, nu reprezintă un mister. „Ne-am obişnuit cu ea şi poate de aceea nu o considerăm ieşită din comun, deşi pare veche de când lumea. E pustie mai tot timpul. Doar vara, când vin copiii în tabăra şcolară, locul ne mai atrage şi nouă atenţia“, spune Vasile Ispas, un tânăr din localitate, care locuieşte în vecinătatea bisericii.

Din strada care duce spre izvoarele termale din Geoagiu şi spre ruinele castrului roman din localitate, Rotonda pare un monument uitat. Până în urmă cu câţiva ani, nu existau nici indicatoarele care să îi îndrume pe vizitatori spre ea. Situaţia lăcaşului s-a mai schimbat între timp. Au fost montate panouri informative, iar cei care au bisericuţa în grijă îi invită pe turişti să o vadă. Rotonda se află în curtea unei tabere de copii administrată de Asociaţia Tinerilor Creştini din Transilvania, cu sediul în Cluj-Napoca.

În aceeaşi curte, la adăpostul unor pini bătrâni, turiştii descoperă o altă biserică medievală, veche din secolul al XVI-lea. Biserica vecină a fost ridicată în stil gotic, din cărămidă şi pietre funerare romane, iar poarta de intrare în lăcaşul de cult reformat este străjuită de statuetele a doi lei, vechi de aproape un mileniu.

Cele două construcţii sunt deschise mai tot timpul, însă doar în biserica gotică mai au loc slujbe religioase. „Comunitatea reformată din Geoagiu mai numără doar câteva persoane care participă la slujbe, iar acestea au loc cam o dată pe lună. Totuşi, în ultimii doi ani, de când au fost montate panourile informative şi indicatoarele spre monumentul istoric, au început să vină turişti în număr mai mare să viziteze Rotonda. În plus, în lunile de vară, vin copii şi tineri în centrul nostru, în curtea căruia se află cele două monumente“, a declarat Zoltan Takacs, administrator al centrului de tineret din Geoagiu. Potrivit acestuia, în viitorul apropiat vor avea loc lucrări de restaurare a edificiilor.

Autorităţile din Geoagiu susţin, la rândul lor, că se vor implica în promovarea turistică a monumentului istoric. „Biserica Rotonda este un monument important pentru noi, e o atracţie turistică a localităţii şi încercăm să o promovăm cât de bine putem. Însă ea nu se află în administrarea noastră şi nu putem face prea multe pentru acest loc“, spune primarul oraşului Geoagiu, Ioan Vălean.

Maria Stefan

View Comments

  • Statul Roman nu a avut nici un interes, mai ales dupa 1945, sa intretina/mentina monumente istorice care NU serveau "continuitatii dacilor pe teritoriul de azi al Romaniei".
    Vedeti toate castelele/forturile/palatele/bisericile/capelele din Transilvania/Banat/Maramures ale aristocratiei/armatei turcesti/austriece/maghiare, romano- si greco-catolice.
    Altceva nu prea a fost pe acolo.

    • foarte corect comentariul tau. in plus, as adauga ca frumoasa Catedrala Romano_catolica din Alba Iulia este `un pic` mai veche decat ce se prezinta aici, fiind edificata in jurul anilor 1006 !! si e foarte posibil ca si intre anul 1000 si anii in care se afirma aici ca a fost construita Biserica din Geoagiu, sa fi fost si alte biserici mai mici probabil manastiresti care au fost reconstruite sau daramate si pe acel loc ridicate Biserici Romano_catolice ridicate de sasi pentru credinciosii lor sau pentru calugari. Caci, si maghiarii si sasii erau romano-catolici in acele vremuri.

        • Riturile rasaritean si apusean erau diferite de secole. Schisma oficiala s-a produs in 1054.

        • Pe acele vremuri erau numai catolici si cult bizantin ortodocsi . In Transilvania erau prezent amandoua culte.
          Comandantul Ajtony si nepotul regelui Istvan s-au botezat crestini bizantini ortodocsi.

        • Crestinismul a fost introdus in Ungaria dupa anul 1000. Atunci crestinismul in Europa era sinonima catolicismului.

      • Ești dus cu pluta. N a rămas în Transilvania sau Ungaria...nu mai zic in spațiul extracarpatic vreun monument fie laic sau eclesiastic neafectat de marea invazie mongolă din 1241. Cu atât mai puțin catedrala romano catolica din Alba Iulia, oraș grav afectat de acest eveniment, așa cum o dovedește însuși Rogerius. Exista un așezământ religios mai vechi...din timpul lui Gyula...ruinele lui sunt acoperite acum de gazonul din fara catedralei catolice..acela e din sec XI ...iar Gyula îmbrățișează ritul oriental. De la Constantinopol..de aceea il ataca Stefan cel sfânt. Sa nu uitam că ungurii s au creștinat de la Roma...la nivel de lideri în anul 1000....iar marea schisma a gust in 1054.. deci, tehnic de atunci putem vorbi de catolici sau ortodocși...

    • Tin sa te informez ca te inseli. Daca treci Carpatii ai sa vezi aceeasi delasare legate de cetati, conace, biserici si alte monumente de origine daca, romana sau ale altor nationalitati. Tine de incopetenta, delasare adaugate la politica sovietica de uitare si distrugere a istoriei unei natii.

    • La ce sa te astepti de la statul roman inca administrat si condus de urmasii Anei Pauker, aia care a ordonat Armatei Romane sa ARDA 40 de metri liniari de arhive bisericesti PE ZI! Arhivele bisericesti contineau date de stare civila dinainte de secularizare si de primele recensaminte din sec. XIX, carti rare, documente exceptionale, etc. Si le-au ars pentru ca Armata era condusa de niste neica-nimeni proveniti din voluntarii tradatori din Horia, Closca si Crisan si Tudor Vladimirescu si de consilierii sovietici. Stalin n-avea nevoie de romani constienti de cine sunt ei aici pe aceste pamanturi. E greu!

  • Nu are niciun rost sa adaugati "medievală" in titlu, pentru ca nu exista in Romania nicaieri vreo biserica intreaga, aflata in picioare, mai veche decat aceasta. Este pur si simplu cea mai veche biserica din Romania si punct. Fara alte restrangeri.

Recent Posts

Cum se câștigă și consolidează relația dintre operatorii și jucătorii care activează pe piața jocurilor iGaming

Industria jocurilor iGaming a atras aproape 97 miliarde de dolari în 2023 dintr-un total de…

3 ore ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

5 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

6 zile ago