Categories: de pe globnoutăți

Cea mai veche Biblie ebraică din lume, scoasă la licitație

Cartea este expusă la Londra, iar licitația va avea loc în luna mai. Dacă deținătorul o va vinde la un preţ apropiat de cel estimativ, atunci Codex Sassoon va deveni cel mai valoros text tipărit.

Cartea sfântă are o vechime de aproximativ 1.000 de ani. În acest moment se află în posesia colecţionarului Jacqui Safra. El a fost cel care a datat cu carbon Codex Sassoon, confirmând că acest volum este mai vechi decât Aleppo Codex şi decât Leningrad Codex, alte două ediţii timpurii ale Bibliei ebraice, potrivit casei Sotheby’s.

Codex Sassoon a fost denumit astfel după un fost proprietar al său, David Solomon Sassoon, care a cumpărat acea Biblie în 1929 şi a adunat una dintre cele mai importante colecţii private de manuscrise iudaice şi ebraice din secolul al XX-lea, notează Agerpres.

Documentul scos la vânzare conţine o legătură vitală care corelează tradiţia orală iudaică şi Biblia ebraică modernă.

Cartea s-ar putea vinde cu 50 de milioane de dolari

Prețul estimativ de vânzare al cărții sfinte este de 50 de milioane de dolari. Dacă va fi cumpărată în schimbul unei sume cel puțin apropiată de cea estimativă, atunci Codex Sassoon va deveni cel mai valoros text tipărit sau cel mai valoros document istoric vândut vreodată la o licitaţie, au transmis reprezentanţii casei Sotheby’s.

Investitorul miliardar Kenneth Griffin a stabilit recordul în acest domeniu în 2021, când a plătit 43,2 milioane de dolari la o licitaţie a aceleiaşi case pentru a achiziţiona o copie princeps a Constituţiei Statelor Unite ale Americii.

Potrivit organizatorilor licitaţiei, Codex Sassoon datează dintr-o perioadă cuprinsă între sfârşitul secolului al IX-lea şi începutul secolului al X-lea, conform unor analize ştiinţifice şi paleografice, şi conţine aproape tot textul din Biblie. Cele mai vechi copii ale textului biblic găsite vreodată au fost Manuscrisele de la Marea Moartă, care au fost descoperite în nişte peşteri în anul 1947.

Codexul, sau manuscrisul sub forma unei cărţi, va putea fi văzut de public pentru prima dată în ultimii 40 de ani săptămâna viitoare la Londra, apoi va fi expus la Tel Aviv, Dallas, Los Angeles şi, în cele din urmă, la New York în luna mai.

Biblia ebraică include 24 de cărţi separate, organizate în trei părţi – Legea/ Învăţătura (Pentateuh), Profeţiile şi Celelalte Scrieri. Începând cu cartea Genezei şi încheindu-se cu Cărţile apocrife, Biblia ebraică este un document fundamental pentru iudaism, cât şi pentru creştinism şi islamism.

Alexandra Delgado

Recent Posts

Moara de hârtie din Brașov, distrusă de trupele principelui Gabriel Báthory

Poate că azi nu ne putem imagina o lume fără banala hârtie. Însă în trecut…

2 zile ago

De ce vrea muzeul Luvru să mute Mona Lisa în altă sală

Mona Lisa va avea în curând o nouă casă. Tot la Luvru, dar într-o altă…

2 zile ago

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare

O asociație din Transilvania a început în toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului…

2 zile ago

Tariful pentru trăsuri și taximetre în Bucureștiul începutului de secol XX

La finalul secolului al XIX-lea, prima parte a Șoselei se termina pe partea dreaptă cu…

3 zile ago

Fosile de mamut donate Muzeului Național al Banatului

Patrimoniul Muzeului Național al Banatului se îmbogățite cu o donație extraordinară: fosile de mamut, donate…

3 zile ago

România Atractivă este primul program de turism cultural care scoate la lumină obiective de patrimoniu mai puțin cunoscute

România Atractivă, programul național de susținere a turismului cultural, finanțat prin PNRR, va fi lansat…

3 zile ago