Există foarte multe forme de turism ce țin cont de anumite criterii, precum distanța parcursă sau dacă se iese din țara de reședință. Apoi, avem turism clasificat după mijlocul de transport sau motivul pentru care se pornește în călătorie. Cea mai generală diferențiere a turismului se face între cel domestic și cel internațional. Avem astfel, primele categorii – turism domestic, de intrare și de ieșire.

Turism domestic

Turismul domestic este definit ca o călătorie în țara de reședință, fie în scopuri de afaceri, fie de agrement.

Credit foto: pexels.com

De obicei, o astfel de călătorie este mult mai ușor de organizat decât călătoriile internaționale, deoarece nu ai nevoie de documente suplimentare, controale de sănătate și poți pur și simplu să alegi un zbor intern, un autobuz sau un tren până la destinație. De exemplu, dacă locuiești în Londra și mergi la Manchester în weekend, este vorba despre turism domestic. Barierele lingvistice și șocul cultural nu sunt, de asemenea, un factor în turismul domestic (cel puțin nu în majoritatea cazurilor), ceea ce îl face mai puțin stresant.

Turism de intrare/ieșire

Atunci când pleci din țara de reședință și mergi într-o altă țară, vorbim de turism de intrare, respectiv ieșire. Evident, atunci când te vei întoarce acasă turismul practicat va fi cel de ieșire din țara vizitată și intrare în cea de reședință. Pe acest tip de turism se axează majoritatea agențiilor de turism și există zeci (dacă nu sute) de diferite clasificări. Aici începe, de fapt, discuția despre motivul pentru care se călătorește.

Turism viticol

Acest tip de turism se învârte în jurul vizitei regiunilor viticole, podgoriilor și cramelor, pentru a afla despre procesul de producție, a participa la degustări și a explora cultura și istoria asociate acestui sector gourmet. Destinațiile populare pentru turismul viticol includ Napa Valley în California, Bordeaux în Franța și Toscana în Italia.

Turism istoric

Turismul istoric se concentrează pe vizitarea destinațiilor cunoscute pentru istoria lor bogată și moștenirea culturală. Călătorii explorează adesea ruine antice, repere istorice, muzee și situri de patrimoniu pentru a afla despre trecut. Exemple de destinații turistice istorice populare includ Roma în Italia, Atena în Grecia și Cairo în Egipt.

Credit foto pexels.com

Turismul de festival

Turismul de festival implică o călătorie al cărui unic scop este de a participa la diferite festivaluri culturale sau tematice. Aceste festivaluri pot varia de la festivaluri de muzică și festivaluri de film, până la sărbători religioase și evenimente culturale tradiționale. Unele dintre cele mai cunoscute destinații turistice de acest gen includ Carnavalul de la Rio din Brazilia, Oktoberfest din München și Mardi Gras din New Orleans.

Ecoturism

Ecoturismul promovează călătoriile responsabile în zonele naturale, concentrându-se pe conservare și durabilitate. Acesta implică explorarea și aprecierea naturii, a faunei sălbatice și a ecosistemelor locale, minimizând, în același timp, impacturile negative asupra mediului înconjurător. Destinațiile care oferă experiențe de ecoturism includ Costa Rica, Insulele Galapagos și pădurea tropicală Amazon.

Turism de aventură

Turismul de aventură atrage amatorii de senzații tari, cărora le place să se implice în diverse aventuri și activități în aer liber. Acestea pot include activități precum drumețiile, alpinismul, raftingßul, tiroliana și safari. Destinațiile cunoscute pentru turismul de aventură includ Noua Zeelandă, Nepal și Costa Rica.

Turismul culinar

Turismul culinar se învârte în jurul explorării și experimentării mâncărurilor și băuturilor locale. Călătorii se răsfață cu bucătăriile regionale, iau cursuri de gătit, vizitează piețele locale și gustă mâncăruri tradiționale. Destinații celebre de turism culinar includ Paris în Franța, Tokio în Japonia și Bangkok în Thailanda.

Alte tipuri de turism

Pe lângă categoriile menționate mai sus, pot exista multe alte motivații pentru care turiștii își fac bagajele și pleacă la drum. O ramură care se dezvoltă din ce în ce mai mult în ultimii ani este turismul religios, în special în rândul persoanelor în vârstă.

Turismul spațial este o altă categorie care este încă la începuturi, dar suntem siguri că peste câțiva ani vom putea scrie despre prima călătorie în afara planetei. 

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago